Din 1 aprilie, medicamentele și dispozitivele compensate sunt eliberate prin sistemul „eRețeta”
Din 1 aprilie 2024, medicamentele și dispozitivele medicale compensate vor fi prescrise și eliberate în sistemul informațional „eRețeta”. Astfel medicii și farmaciștii vor utiliza platforma ereteta.cnam.gov.md pentru prescrierea și eliberarea produselor farmaceutice compensate.
Potrivit ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, sistemul informațional eRețeta va ușura munca medicilor, iar un lucru important, potrivit ministrei, este faptul că acest sistem oferă dreptul mai multor categorii de personal medical, pe lângă medicii de familie, să prescrie medicamente și dispozitivele compensate.
„Din 1 aprilie, medicamentele și dispozitivele medicale compensate vor fi prescrise și eliberate în sistemul informațional eRețeta. În acest context, atenționăm toți medicii și farmaciștii cu drept de prescriere și eliberare a produselor farmaceutice compensate să acceseze exclusiv platforma ereteta.cnam.gov.md, renunțând la utilizarea platformei de testare folosită până astăzi”, anunță CNAM.
Sistemul electronic de prescriere și eliberare a medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate, eRețeta, a fost lansat în regim de testare în toamna anului 2023, în raionul Hîncești. Din 1 aprilie 2024, sistemul este lansat oficial la nivel de țară.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Ministerul Sănătății anunța încă în 2021 că acest sistem informațional va fi funcțional de la finele anului 2022, însă abia în acest an a avut loc licitația pentru procurarea softului, iar termenul de creare a sistemului era sfârșitul anului 2023, scrie Europa Liberă.
Potrivit CNAM, valoarea contractului pentru elaborarea sistemului informațional „eRețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate” constituie circa 3,4 milioane de lei. Compania care l-a realizat s-a obligat, conform contractului, să asigure mentenanța și suportul tehnic, timp de 12 luni de la darea în exploatare.
Anul trecut, pentru 7 milioane de rețete la medicamente compensate, CNAM a plătit aproape 2 milioane de lei. Pentru 2023, au fost procurate 5 milioane de formulare de rețete, în valoare de 1,3 milioane de lei.
Cheltuielile pentru aceste rețete pe hârtie nu reprezintă principala problemă. „Există o serie de probleme specifice, legate de modul în care medicamentele compensate sunt prescrise și eliberate de medicii cu drept de prescriere și, respectiv, de farmaciști. Această situație face ca sistemul să fie vulnerabil la fraude, cu atât mai mult cu cât mijloacele financiare utilizate sunt publice”, spune CNAM.