Detalii privind confiscarea mașinilor de la șoferii ce încalcă legea. Ce (nu) explică Poliția

Detalii privind confiscarea mașinilor de la șoferii ce încalcă legea. Ce (nu) explică Poliția
Sursa foto: politia.md

Subiectul privind posibilitatea confiscării în R. Moldova a mijloacelor de transport în anumite cazuri, inclusiv de la șoferii care conduc fiind în stare de ebritetate, este unul dintre cele mai discutate, din momentul când a fost anunțată noua măsură, însă multe detalii rămân a fi neștiute.

Poliția Națională a anunțat, la începutul lunii septembrie, că persoanele care conduc vehiculul în stare de ebrietate ce depășește gradul maxim stabilit de lege, care predau cu bună știință conducerea vehiculului unei persoane care este privată de dreptul de a conduce vehicule, precum și cei care conduc autovehiculul fiind privați de dreptul de a conduce - riscă să rămână fără mașini.

Solicitată de Redacția ziar.md,  șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratul General al Poliției (IGP), Diana Fetco, a declarat că automobilul șoferului prins beat va putea fi confiscat în folosul statului doar după ce instanța de judecată se va pronunțat pe fiecare caz în parte.

Agentul constatator al Poliției face demers în adresa instanței de judecată cu propunerea de a fi confiscat mijlocul de transport (dacă abaterea se încadrează în cele enumerate).
Dacă instanța se pronunță pozitiv, automobilul este confiscat în folosul statului, fără posibilitatea ca proprietarul să-l mai returneze”, a declarat pentru Ziar.md șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratul General al Poliției (IGP), Diana Fetco.

Ce (nu) explică Poliția

Până la luarea unei decizii, instanța poate dispune unde sa fie păstrat mijlocul de transport”, ne-a spus șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratul General al Poliției (IGP), Diana Fetco.

A fost anunțat public că confiscarea specială se aplică de către instanța de judecată la demersul agentului constatator, însă neclar este ce se întâmplă cu mijlocul de transport din momentul în care este constatată încălcarea și până la decizia pronunțată de magistrați, dacă instanța nu dispune obligatoriu unde să fie păstrat bunul ce riscă a fi confiscat. Am încercat să aflăm acest detaliu de la Inspectoratul General al Poliției (IGP), însă până la publicarea acestui articol nu am primit niciun răspuns.

Din ultimul comunicat al IGP, reiese că mijloacele de transport sunt duse la parcarea specială.

La fel, nu am primit de la Poliție răspuns la întrebarea privind soarta mijloacelor de transport confiscate: Vor fi organizate licitații? Când? În ce condiții? Cine poate participa?

Ce presupune instrucțiunea aprobată în baza ordinului IGP

În baza ordinului Inspectoratului General al Poliției (IGP) nr.310 din 4 septembrie curent a fost aprobată Instrucțiunea privind modul de aplicare a art.439/7 din Codul Contravențional al R. Moldova referitor la confiscarea specială a vehiculelor în cadrul procesului contravențional.

Confiscarea specială constă în trecerea forțată şi gratuită în proprietatea statului a bunurilor. În cazul în care aceste bunuri nu mai există, nu pot fi găsite sau nu pot fi recuperate, se confiscă contravaloarea acestora.

Confiscarea specială se poate aplica chiar dacă făptuitorul este eliberat de răspundere contravențională.

Sunt mai multe subtilități

Avocatul Andrei Domenco a menționat, într-un video publicat pe pagina sa de pe o rețea de socializare, că această posibilitate exista și până acum, doar că agenții constatatori nu solicitau în instanța de judecată sau solicitau, dar ea se lăsa fără a se da curs, deoarece instanțele de judecată erau rezervate la capitolul de a confisca automobilele.

Acest ordin este pentru a obliga polițiștii ca atunci când depistează pe cineva în stare de ebrietate avansată - să înainteze demersul de rigoare în instanța de judecată prin care să solicite confiscarea automobilului. Aceasta nu înseamnă că ne confiscă automat automobilul, dar înseamnă că trebuie să fie un proces de judecată prin care instanța trebuie să aprecieze necesitatea confiscării speciale”, a comentat avocatul Andrei Domenco.

El a menționat că avocații au argumente pro și contra.

„Noi, avocații, avem o serie de argumente juridice și în susținerea unei astfel de inițiative, dar și în respingerea ei. Sunt mai multe subtilități juridice. Fiecare caz urmează a fi tratat în mod individual. Sunt cazuri când trebuie confiscat automobilul și când nu e nevoie. De exemplu, când vorbim de recidivă, când cineva se urcă în stare ebrietate la volan a doua sau a treia oară, da, putem vorbi că persoana merită a-i fi confiscat automobilul. Totodată, atunci când starea de ebrietate depășește cu mult norma admisibilă sau cazul când se soldează cu accident, deces. Dar sunt cazuri când persoanele comit prima dată această faptă și nu știu cât de mult se merită să îi fie confiscat automobilul dacă nu a cauzat anumite prejudicii. Acestea sunt niște subtilități juridice pe care avocații le văd mai dezvoltat. Dar, îndemn șoferii să evite să urce la volan în stare de ebrietate, pentru că vor avea multe bătăi de cap dacă vor călca strâmb pe buchia legii”, a conchis Domenco.

Primul caz a fost deja înregistrat la Florești

Un angajat al Inspectoratului de Poliție Florești, în vârstă de 34 de ani, s-a tamponat cu mașina într-un copac, în seara zilei de 1 septembrie, fiind beat la volan și în uniforma de serviciu. Acesta a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind de 1,16 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Ministrul de Interne, Adrian Efros, a precizat că polițistului i-a fost confiscată mașina, acesta fiind primul caz înregistrat.

Poliția din Florești a pornit un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, iar Direcția Inspectare Efectiv a IGP a demarat imediat o anchetă internă în acest sens, fiind dispusă suspendarea din funcție a polițistului.

Conform datelor oficiale, în primele opt luni ale anului 2023 au fost documentate peste 123.000 de depășiri de viteză, dar și peste 4.000 de șoferi beți.

Ultimele cazuri raportate de Poliție

În noaptea de luni spre marți, 12 septembrie, polițiștii din Căușeni au depistat 3 șoferi în stare de ebrietate avansată la volan.

În primul caz, un bărbat de 30 ani, în timp ce conducea haotic un Peugeot pe o stradă din satul Opaci, a fost stopat de polițiști și testat cu aparatul Drager, fixând o concentrație de 1,39 mg/l  vapori de alcool în aerul expirat.

În cel de-al doilea caz, un bărbat de 49 ani, conducând un motocultor pe o stradă din orașul Căușeni, fiind testat la alcool s-a constatat un rezultat de 0,96 mg/l.

În ultimul caz, un tânăr de  23 ani aflat la volanul unui BMW, fiind stopat pe o stradă din localitatea Cîrnățeni și fiind testat alcoolscopic, s-a stabilit un rezultat de 0,31 mg/l vapori de alcoolul în aerul expirat.

Oamenii legii susțin că în toate cazurile au fost ridicate mijloacele de transport la parcarea specială și au fost inițiate procese penale pe faptul conducerii mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat.