Detalii despre tragedia de la Gura Bîcului: Familia a ignorat semnalul detectorului de avertizare din locuință

Detalii despre tragedia de la Gura Bîcului: Familia a ignorat semnalul detectorului de avertizare din locuință
Sursa foto: moldnova.eu

Tragedia de la Gura Bîcului din data de 17 noiembrie, în care au decedat un bărbat și copilul acestuia de doar trei anișori, s-a produs din cauza neglijenții la respectarea regulilor de securitate. Mai exact, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în urma cercetărilor efectuate, specialiștii au constat că principala cauză a decesului a fost intoxicația cu monoxid de carbon de la cazanul care funcționa pe bază de combustibil gazos.  

Potrivit IGSU, cu o seară înainte de tragedie, membrii familiei nu se simțeau bine, având suspiciuni de intoxicație alimentară. La domiciliu acestora a ajuns o echipă de medici, care i-au transportat la spital pe mama familiei și copilul acesteia în vârstă de 6 ani. Tatăl și băiatul mai mic au rămas acasă, având aparent o stare de sănătate mai bună.

Mai mult, în acea seară, detectorul din locuință s-a conectat de câteva ori, semnalând o situație de risc, însă conform informațiilor IGSU, membrii familiei au deconectat dispozitivul din priză, ignorând semnalul de pericol. A doua zi, după ameliorarea stării de sănătate, femeia și băiatul acesteia au fost externați din spital. Ajungând acasă, aceasta a depistat corpurile neînsuflețite ale micuțului și soțului său în vârstă de 37 de ani.

„În urma cercetărilor efectuate, specialiștii au constat, că intoxicația cu monoxid de carbon a fost cauza principală a deceselor, în urma încălcării regulilor de securitate la exploatarea cazanului, ce funcționa pe bază de combustibil gazos. De asemenea, ignorarea semnalului de avertizarea detectorului-clapetă, lipsa unui canal de ventilare în încăpere, dar și instalarea cu încălcări a coșului pentru evacuarea fumului, a dus la acumularea de gaze în locuință”, precizează IGSU.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează repetat cetățenii despre pericolul nerespectării regulilor de securitatea la instalarea și exploatarea surselor de încălzit locuințele, cum ar fi cazanele, reșourile electrice, dar și sobele.

O atenție deosebită trebuie acordată canalelor de evacuare, acestea neapărat trebuie să existe în încăperi și locuințe, fiind neobturate și într-o stare funcțională. Mai mult, cetățenii trebuie să asigure ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparatele alimentate cu gaze, dar și cele cu flacără deschisă.

De asemenea, oamenii sunt rugați să instaleze detectoare de fum și gaze în casele de locuit, care au un rol important la salvarea vieților omenești și să nu neglijeze sub nici o formă atunci când acestea se declanșează  și redau semne de alarmare.

Potrivit datelor IGSU de la începutul anului 2024, au fost înregistrate 44 de cazuri de intoxicație cu produsele de ardere, în urma cărora au decedat 13 persoane, inclusiv 2 minori.

Un bărbat de 42 de ani și un copil de trei anișori au murit în urma intoxicației cu gaz natural
Două persoane din raionul Anenii Noi, un bărbat de 43 de ani și un copilaș de doar 3 anișori, au decedat în urma intoxicației cu gaz natural. Alte două persoane din UTA Găgăuzia, o femeie de 42 de ani și un copil de 12 ani, au avut de suferit în