Deputații PAS anunță un proiect de lege menit să-i ajute pe pasagerii păgubiți de compania Air Moldova

Deputații PAS anunță un proiect de lege menit să-i ajute pe pasagerii păgubiți de compania Air Moldova
Imagine simbol. Sursa foto: Air Moldova

Deputații PAS Radu Marian și Sergiu Lazarencu au anunțat un proiect de lege menit să-i ajute pe cei peste 28 mii de oameni păgubiți de compania Air Moldova, care nu și-au primit înapoi banii pentru procurarea biletelor. Astfel, în cazul intrării unei companii din domeniul aerian în insolvabilitate, se propune ca datoriile acesteia către pasageri să fie plătite printre primele în ordinea priorității.

„Acest proiect de lege, care modifică Legea Insolvabilității, va oferi statului o mai mare putere de protecție a cetățenilor în cazul în care ei cumpără servicii în domeniul aerian, iar compania nu le poate oferi produsul final pentru care au luat banii”, a declarat Sergiu Lazarencu marți, 20 februarie, în cadrul unui briefing de presă.

Conform datelor prezentate de autorități, în prezent, sunt peste 28.000 de cetățeni care nu și-au primit înapoi banii pentru procurarea biletelor de la Air Moldova. Mai exact, este vorba de 75.000 de bilete, în sumă de aproximativ 9.000.000 de euro.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Pentru a ajuta oamenii să-și recupereze sumele bănești achitate pentru biletele nevalorificate, propunem includerea în lege a creanțelor acestora într-un rang mai superior. Astfel, operăm modificări la articolul 43 aliniatul (2). Așadar, în momentul în care compania intră în insolvabilitate, pasagerii care au cumpărat bilete vor fi printre primii cărora li se vor întoarce banii. Până acum, această categoria se clasa pe rangul 7 după prioritatea la întoarcerea datoriilor”, a conchis Lazarencu.

Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că după anularea curselor de către compania Air Moldova au rămas 75 de mii de bilete, costul cărora nu a fost rambursat pasagerilor. Atunci, Spînu a anunțat că deputații PAS vor înregistra un proiect de lege care să oblige creditorii să restituie banii, în primul rând pasagerilor.

Potrivit Radio Moldova, începând cu finele lunii februarie a anului trecut, Air Moldova a tot anulat zborurile, iar din aprilie - conturile companiei au fost blocate din cauza datoriilor.

În luna mai, compania a cerut instanței acordul să facă „o restructurare accelerată”, pentru a depăși dificultățile financiare și a evita falimentul. Ulterior, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a suspendat Certificatul de Operator Aerian (AOC) al Air Moldova.