Deputat, despre revendicările cadrelor didactice: „Până la final de săptămână o să avem claritate”
Deputatul partidului de guvernământ PAS, Radu Marian, a dat asigurări că autoritățile ar putea veni cu soluții privind majorarea salariilor pedagogilor până la sfârșitul săptămânii curente. Marian, care este și președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a declarat acest lucru vineri, 13 decembrie, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu”, de la TV8.
„Discutăm acum alternative să vedem cum putem majora aceste venituri. Până la final de săptămână o să avem claritate. Avem discuții cu Ministerul Finanțelor, am avut și azi, o să avem și mâine, și poimâine. Vedem care ar fi opțiunile - eventual, prin acordarea anumitor premii. Suntem în contact cu Guvernul, Ministerul Educației, cel al Finanțelor și să vedem în limita resurselor alocate pentru domeniul învățământul unde putem realoca niște fonduri, poate să prioritizăm veniturile cadrelor didactice. E o întrebare deschisă”, a menționat Radu Marian.
În dimineața zilei de joi, mai mulți pedagogi din țară au protestat în fața clădirii Parlamentului, fiind nemulțumiți de creșterea salarială de 9%, propusă în proiectul bugetului de stat pentru anul 2025.
La discuții cu manifestanții a ieșit președintele Parlamentului, Igor Grosu, care de profesie este și el pedagog. Acesta le-a promis celor prezenți că autoritățile „vor căuta soluții” pentru a majora salariile în domeniul educației.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Principalele revendicări ale Federației Sindicale a Educației și Științeii nclud:
1. Majorarea cu 35% a valorilor de referință de bază și a celei utilizate la calcularea salariilor personalului didactic, ştiinţifico-didactic, științific;
„La această etapă, pentru a ajunge la un compromis, să se înceapă negocierile cu +200 lei VR pentru personalul non-didactic și +300 lei pentru cadre didactice, științifico-didactice, de cercetare și de conducere. Astfel, valorile de referință ar crește de la 2.100 la 2.300 pentru personalul non-didactic și, respectiv, de la 2.300 la 2.600 pentru cadrele didactice, științifico-didactice, de cercetare și de conducere”, au precizat sindicaliștii din educație și cercetare.
2. Stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025 și utilizarea acestuia la planificarea cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2025.
3. Alocarea a 50 de mil. de lei pentru tratamentul balneosanatorial al persoanelor asigurate.
Menționăm că un al doilea protest al pedagogilor este planificat pentru data de 19 decembrie, când va avea loc următoarea ședință a Legislativului.