Demiterea președintelui francez: procedura validată la biroul Adunării și trimisă în comisie
O procedură de destituire a preşedintelui francez Emmanuel Macron, susţinută de către Partidul La France Insoumise (LFI), a fost admisă, marţi, de către Biroul Adunării Naţionale, care a trimis-o la Comisia Legilor, potrivit unor surse parlamentare, transmite Le Parisien.
Cea mai înaltă instanţă executivă a Camerei inferioare a Palamentului francez a validat astfel prima etapă a acestei proceduri, cu 12 voturi la 10, potrivit liderului grupului Union des droites pour la République (UDR), Eric Ciotti, notează presa franceză.
Stânga a dat această undă cu toate voturile sale textului semnat de toţi deputaţii LFI şi o mână de deputaţi ecologişti şi comunişti. Şefa grupului LFI Mathilde Panot a scris pe X că este „un eveniment fără precedent în istoria Republicii a V-a” şi a anunţat o ”întâlnire în curând în Comisia Legilor la dezbateri”.
Acest demers are însă foarte puţine şanse de succes, în contextul în care stânga este minoritară în această Comisie, la fel ca în hemiciclu, unde destituirea este necesară a fi adoptată cu votul a două treimi dintre parlamentari, mai scrie Le Parisien.
În tabăra prezidenţială, fostul premier Gabriel Attal, liderul deputaţilor Renaissance, a anunţat în cadrul reuniunii Biroului Adunării că ”moțiunea și dezbaterea sunt o declaraţie de război la adresa instituţiilor noastre”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Procesul de destituire a președintelui Franței este reglementat de articolul 68 din Constituția țării și constă în șase etape. În acest moment, inițiativa partidului lui Mélenchon a trecut de două dintre ele.
După aprobarea proiectului de rezoluție de către membrii biroului Adunării Naționale, acesta trebuie să fie transmis la comisia juridică. În cazul în care proiectul este aprobat acolo, pentru destituire trebuie să voteze două treimi din membrii Adunării Naționale (385 de deputați), iar apoi două treimi din membrii Senatului (camera superioară a parlamentului francez). Etapa finală este votul membrilor ambelor camere ale parlamentului într-o ședință comună special convocată. Inițiativa trebuie să fie susținută de cel puțin două treimi dintre parlamentari (617 persoane).