Deficitul de cadre didactice. Ministrul Educației: Lucrurile capătă proporții îngrijorătoare
Cea mai mare problemă cu care se confruntă sistemul educației este, fără îndoială, cea a deficitului de cadre didactice. Ministrul Educației, Dan Perciun, susține că cifrele oficiale vorbesc despre un deficit de circa două mii de pedagogi. În realitate, spune ministrul, deficitul este de câteva ori mai mare.
„Deficitul de cadre didactice este într-adevăr în creștere în ultimii ani, inclusiv pe fundalul îmbătrânirii corpului didactic. Lucrurile capătă proporții îngrijorătoare și cifrele nu arată foarte optimist pe această dimensiune. Este extrem de important pe de o parte să îi menținem pe cei care sunt azi în sistem, iar pe de altă parte, să facem un efort mai mare pentru a atrage noi specialiști”, a declarat Dan Perciun în cadrul ediției de miercuri, 27 septembrie, a emisiunii „Alternativa” de la TV8.
Pentru a face față provocărilor din sistem, dascălii muncesc câte o normă și jumătate, potrivit minis.
„Se acoperă din contul normei didactice suplimentare pe care o îndeplinesc cadrele didactice existente. Lumea lucrează mai mult pentru a acoperi locurile vacante, dar această situație nu este una sustenabilă ori avem în primul rând acest fenomen al îmbătrânirii care din păcate are loc, iar de altă parte, un volum mai mare de lucru afectează și calitatea, deși pe termen scurt este și o soluție salarială pentru multe cadre didactice, pentru că posibilitatea de a lucra o normă și jumătate atrage după sine și un salariu mai mare”, a explicat Dan Perciun.
Potrivit ministrului Educației, în mediu, într-un an, în sistemul educației vin circa 150 de tineri specialiști. Prea puțin pentru a acoperi deficitul existent, spune Perciun.
„Este foarte important să atragem o mult mai mare atenție tinerilor specialiști din sistem și să ne atingem acel obiectiv de a ajunge la cel puțin 500 de tineri care vin anual in sistem. Chiar și asta nu ar fi suficient. Ar trebui să se întâmple în paralel cu anumite procese de reorganizare a sistemului, însă dacă am ajunge la această cifră, am putea spune că avem șanse bune să facem față trendului negativ din ultimii ani”, a punctat Dan Perciun.
Conform datelor din luna august, aproximativ 30% din profesorii din sistemul educațional din R. Moldova sunt pensionari. Mai mult de atât, vârsta medie a profesorilor din sistem este de 49 de ani.
În anul de studii 2021/2022 în instituțiile de învățământ activau peste 47 de mii de profesori. În ceea ce privește vârsta acestora, în aceeași perioadă numărul celor cu vârsta de până la 30 de ani a scăzut, reprezentând 8,7%. De cealaltă parte, a crescut numărul cadrelor didactice cu vârsta de peste 60 de ani, reprezentând 20,1% din numărul total de pedagogi.