De mâine, elevii din R. Moldova intră în vacanța de iarnă. Recomandările salvatorilor și pompierilor
Astăzi este ultima zi de școală din anul 2024 pentru elevii din R. Moldova. Miercuri, 25 decembrie, aceștia intră în vacanța de iarnă, care va dura până pe 8 ianuarie inclusiv. În acest context, șeful de direcție din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Dumitru Vieru, a venit cu recomandări atât pentru copii, cât și pentru părinți.
„Una dintre problemele mari care există în perioada de vacanță este că elevii rămân singuri, iar ei trebuie să facă multe lucruri singuri, de exemplu pregătesc mâncare la aragaz, pun televizorul în priză și uită mâncarea la aragaz sau pleacă afară cu gândul că repede se întorc. Este necesar de vorbit cu copiii, de instruit. Dacă avem cuptor cu microunde - să îi lăsăm mâncarea pregătită, iar el doar să încălzească. În mediul urban adesea copiii rămân acasă, iar părinții încuie ușa. Copiii ies la balcon, acolo se joacă cu focul din curiozitate, balcoanele fiind un loc atractiv pentru copii și un loc unde părinții depozitează mai multe lucruri, ceea ce provoacă de regulă incendii. În această perioadă avem și bradul, copiii aprind focuri de artificii în casă, ceea ce duc la incendii în vacanță”, a menționat Dumitru Vieru la emisiunea „Bună dimineața” de la Moldova 1.
Pericol iminent prezintă și bazinele acvatice din țară. În ultimii cinci ani, în mediu, aproximativ șase – opt copii au decedat după ce au căzut sub gheață.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Dacă vorbim despre mediul rural, avem foarte multe lacuri, iar schimbările climatice au adus la faptul că lacurile puțin au secat. Apare gheața subțire mai repede, gheața atrage copiii să se joace, nimeresc în apă și cad. De aceea, este foarte important de vorbit cu copiii la ultima lecție sau acasă părinții să-i instruiască să nu intre pe gheața subțire. Unde apa este până la un metru jumătate – doi metri, acolo gheața se formează mai repede și pericolul este și mare pentru copii. De regulă, copiii au un metru - un metru jumătate, iar riscul persistă pentru elevii claselor întâi până la a patra”, a explicat specialistul.
Aflarea celor mici în spații necunoscute - cum ar fi șantierele de construcție sau spațiile forestiere - reprezintă un alt factor de risc care se poate solda cu consecințe letale.
Pentru evitarea tragediilor cu implicarea copiilor, părinții sunt îndemnați la responsabilitate maximă, dar și la comunicarea permanentă cu cei mici despre pericolele existente.
În caz de situații de risc, apelați de urgență Serviciul 112.