De la tabără, la spital: 30 de copii au acuzat simptome de toxiinfecție. Primele rezultate în urma unui control inopinat

De la tabără, la spital: 30 de copii au acuzat simptome de toxiinfecție. Primele rezultate în urma unui control inopinat
Sursa foto: ANSA; Colaj: Ziar.md

Intoxicație în masă la o tabără de vară din Capitală. 30 de copii au acuzat simptome de toxiinfecție, cu adresarea ulterioară la instituțiile medicale, a anunțat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Inspectorii Agenției s-au deplasat imediat la fața locului și au demarat o anchetă epidemiologică în scopul investigării cazului dat.

UPDATE: Reprezentanții Primăriei Chișinău au venit cu o reacție privind intoxicaţia copiilor de la tabăra de odihnă, precizând că aceasta este privată.

Copiii au fost diagnosticați cu salmoneloză și internați la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii.  Actualmente, aceștia rămân internați, iar starea lor de sănătate este satisfăcătoare (...) Copiii nu erau încadrați în taberele de vară din subordinea Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău. Tabăra de odihnă în care s-a produs intoxicația este o entitate privată de pe teritoriul municipiului Chișinău”, au anunțat reprezentanții Primăriei Capitalei.

Cei de la Primăria Capitalei susțin că s-a autosesizat în legătură cu acest incident și a fost demarată o anchetă.

A fost inițiată o anchetă proprie, pentru a stabili circumstanțele exacte în care s-a produs intoxicația copiilor și de a identifica eventualele nereguli sau încălcări ale normelor de siguranță alimentară, etc.”, se mai spune în nota emisă de Primăria Chișinău.

Știrea inițială:

Reprezentanții ANSA au precizat că au fost notificați cu privire la înregistrarea unui focar de toxiinfecție alimentară la Centrul de agrement pentru copii,  gestionat de fundația „Don Bosco”. Inspectorii au efectuat un control inopinat.

„Potrivit primelor rezultate de laborator, s-a detectat prezența bacteriei Salmonella în proba de paste făinoase (tăieței) cu ou și în proba de piept de pui, produse utilizate ca materie primă pentru prepararea bucatelor pentru copii. S-a constatat că unitatea „Don Bosco” activa în lipsa autorizației sanitar-veterinare de funcționare pentru unitate de alimentație publică și în lipsa permisului de funcționare a taberelor cu sejur de zi, eliberat de Comisia intersectorială în conformitate cu pct. 15. din Hotărârea Guvernului nr. 334 din 23.04.2009”, a precizat ANSA.

În nota emisă de ANSA, mai este menționat că s-a mai scos în evidență și lipsa autorizației sanitar veterinare de funcționare pentru prestarea serviciilor de catering de către SRL „La Pino Blic”.

Astfel, potrivit ANSA, s-au depistat încălcări grave ale legislației în domeniul siguranței alimentelor și igienei alimentare precum:

-   neasigurarea trasabilității produselor alimentare achiziționate și a produselor culinare preparate în unitate;

-   lipsa meniului-model pentru alimentația copiilor, în timpul frecventării taberei de odihnă cu sejur de zi;

-   nerespectarea recomandărilor privind  regimului alimentar sănătos şi activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Admiterea produselor alimentare interzise pentru alimentația copiilor;

-   lipsa condițiilor igienice de preparare a bucatelor  la blocul alimentar;

-   achiziționarea produselor alimentate de la unitatea de catering în lipsa documentelor ce confirmă siguranța și calitatea produselor;

-   transportarea produselor alimentare cu mijloc de  transport neautorizat sanitar-veterinar;

-   deservirea bucatelor culinare pe teritoriul unității într-un cort mobil, amenajat necorespunzător, la temperatura ambientală;

-   nerespectarea încrucișării fluxului tehnologic;

-   lipsa  comisiei de triere constituită prin ordin al directorului instituției și a registrului de triaj al produselor ușor perisabile;

- lipsa fișelor tehnologice de preparare a bucatelor, precum şi alte materiale informative privind procesul tehnologic.

„În rezultat, peste 30 de copii au acuzat simptome de toxiinfecție, cu adresarea ulterioară la instituțiile medicale.În urma neconformităților depistate, atât fundația „Don Bosco” cât și unitatea de alimentație publică „La Pino Blic” și-au sistat temporar activitatea. De asemenea, au fost aplicate contravenții în conformitate cu normele legale”, a subliniat ANSA.

Deocamdată, nici fundația, și nici unitatea de alimentație publică, nu au venit cu reacții la acest subiect.