De la începutul războiului, în Ucraina au fost distruse peste 1.300 de școli

De la începutul războiului, în Ucraina au fost distruse peste 1.300 de școli
Sursa foto: atlanticcouncil.org

Peste 1.300 de școli din zonele controlate de Ucraina au fost în totalitate distruse de la începutului invaziei ruse din februarie 2022, scrie Reuters. Potrivit celor mai recente date furnizate de UNICEF, doar o treime dintre copiii de vârstă școlară din țara vecină participă fizic la cursuri.

Unele școli au devenit ținta directă a atacurilor, în timp ce altele s-au închis în semn de precauție.

„În interiorul Ucrainei, atacurile asupra școlilor au continuat fără încetare, lăsând copiii profund tulburați și fără spații sigure pentru a învăța. Pe lângă faptul i-a lăsat pe copiii ucraineni să lupte pentru a evolua în educația lor, asta i-a făcut să lupte pentru a păstra cunoștințele pe care le-au obținut când școlile lor funcționau în regim obișnuit”, a declarat directoarea regională UNICEF pentru Europa şi Asia Centrală, Regina De Dominicis.

Aproximativ jumătate dintre profesorii ucraineni au raportat o deteriorare a abilităților elevilor la limbă, lectură și matematică, se spune, și au ratat sentimentul de siguranță și prietenie pe care școala le poate oferi celor care suportă război.

Conform sondajelor invocate de UNICEF, până la 57% dintre profesorii ucraineni au raportat o degradare a capacităților elevilor în materie de limbă ucraineană, în timp ce alții au raportat probleme similare la discipline precum matematica și limbile străine.

Situația este la fel de precară în rândul copiilor ai căror familii au fugit de război. În șapte țări care găzduiesc refugiați ucraineni, mai mult de jumătate dintre copiii de vârstă preșcolară nu sunt înscriși în sistemele naționale de învățământ.

Printre principalele cauze ale acestui fenomen sunt barierele lingvistice și sistemele de învățământ suprasolicitate.