De la începutul lunii decembrie, zece copii s-au intoxicat cu medicamente. Recomandări pentru părinți

De la începutul lunii decembrie, zece copii s-au intoxicat cu medicamente. Recomandări pentru părinți

De la începutul lunii decembrie, 43 persoane au apelat la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă cu urgențe toxice de diferite geneze, dintre care 21 maturi și 22 copii. Ulterior, 40 pacienți au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești pentru tratament specializat, anunță Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).

Din numărul total de solicitări pe motivul intoxicațiilor – 16 au fost cu monoxid și dioxid de carbon, 16 cu medicamente, 5 cu alcool, 1 cu ciuperci și alte 5 urgențe toxice de alte etiologii.În perioada de referință au fost înregistrate 16 cazuri de intoxicație cu CO și CO2 – 9 la maturi și 7 la copii.

Totodată, echipele de asistență medicală urgentă au intervenit la 16 persoane cu intoxicații medicamentoase, dintre care 6 maturi și 10 copii, vârstele pacienților fiind cuprinse între 2 și 44 de ani.

Intoxicația reprezintă o stare patologică, fiind un rezultat al acumulării unor substanțe toxice în organism. Semnele generale de intoxicație pot include slăbiciune generală, cefalee, grețuri, vomă, transpirație excesivă, stare de somnolență, etc.

„Copiii prezintă o categorie aparte cu un risc iminent de intoxicație drept răspuns la accesibilitatea lor la diverse produse, inclusiv la cele toxice. În acest sens, solicităm părinţilor să manifeste responsabilitate şi vigilenţă la păstrarea diverselor substanţe în condiții casnice. Astfel, se va reduce la minim incidența cazurilor de intoxicație la copii, fiind că acestea se produc deseori în mod accidental”, recomandă CNAMUP.

Specialiștii în sănătate îndeamnă cetățenii să fie mai prudenți, iar în cazul apariției primelor simptome ale urgențelor toxice să se adreseze la medic sau să apeleze la 112!

Pentru a ajuta medicii să stabilească diagnosticul prezumptiv și să aplice tratamentul corespunzător, cetățenii trebuie să anunțe, la sosirea ambulanței, despre suspecți de intoxicație, să indice ce preparate medicamentoase sau alte substanțe au fost folosite, în ce cantitate și care a fost ora ingestiei.