De la începutul anului, zece mii de persoane au fost ajutate de ANOFM să-și găsească un loc de muncă
Zece mii de persoane au fost plasate în câmpul muncii, de la începutul anului 2024, cu suportul subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Aproape jumătate - 4.793 - dintre cei angajați erau șomeri, iar 110 au revenit de peste hotare.
Din cele 10.000 de persoane plasate în câmpul muncii: 4.977 sunt femei, 1.539 persoane cu vârsta 55-63 ani, 128 persoane cu dizabilități, 110 cetățeni ai R. Moldova reveniți de peste hotare, 42 persoane de etnie romă și 3 cetățeni străini.
Cele mai multe persoane și-au găsit un loc de muncă în activități de servicii colective, sociale și personale - 25,6%. În industria prelucrătoare s-au angajat 21,2%, în construcții - 13,5%, comerț cu ridicata și cu amănuntul - 10,7%, agricultură - 10,3%, administrație publică - 5,1%, sănătate și asistență socială - 4,4% etc.
„Pentru prima dată, ANOFM reușește să plaseze un număr record de 10.000 persoane în câmpul muncii în mai puțin de 8 luni. Este rezultatul eforturilor colegilor și colegelor noastre din teritoriu și roada reformei inițiate în 2023”, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
ANOFM recomandă persoanelor care se află în căutarea unui loc de muncă să se adreseze la una din subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (STOFM) pentru a beneficia de susținere la angajare.
Serviciile sunt gratuite şi sunt destinate atât pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (cu și fără statut de șomer), cât și pentru persoanele angajate care doresc să-și schimbe locul de muncă.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Șomerii înregistrați la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (STOFM) pot beneficia de susținere, precum și de servicii și măsuri active care sporesc șansele de angajare.
Pentru înregistrarea cu statut de șomer este necesar ca persoana să prezinte la cea mai apropiată STOFM cu următoarele acte:
- buletinul de identitate sau permisul de ședere, după caz, cu termenul valabil;
- actele de studii şi de calificare deținute;
- copia ordinului (dispoziției) de eliberare de la ultimul loc de muncă pentru persoanele care au activat în ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării;
- alte documente confirmative (după caz).
Adresele subdiviziunilor pot fi găsite AICI. De asemenea, există posibilitatea de depunere a unei cereri în regim online AICI. Persoanele sunt obligate să se prezinte la STOFM, timp de 14 zile calendaristice de la data depunerii cererii online, pentru validarea acesteia.
Informații utile pentru persoanele care solicită susținere la plasarea în câmpul muncii, pot fi obținute la Centrul de apel al ANOFM, tel: 0 8000 1000 (apel gratuit), luni-vineri 08:00-17:00.
Informații despre posibilitățile de angajare, locurile vacante și condițiile de ocupare ale acestora sunt publicate şi pe portalul www.angajat.md.