De la începutul anului, în țară s-au produs 106 accidente, provocate de șoferi în stare de ebrietate

De la începutul anului, în țară s-au produs 106 accidente, provocate de șoferi în stare de ebrietate
Sursa foto: Getty Images

În primele nouă luni ale anului 2023, din cauza condusului în stare de ebrietate, pe teritoriul R. Moldova s-au produs 106 accidente rutiere. Potrivit datelor prezentate de Poliție, 21 de persoane au decedat, iar 129 s-au ales cu diverse traumatisme.

Printre cele mai sonore accidente din acest an, cauzate de șoferi în stare de ebrietate, se numără accidentul la Sîngera, provocat de o polițistă beată și cel de la Ghidighici, produs pe 9 iunie. În primul caz, a decedat o femeie, iar în al doilea - s-a stins din viață o fetiță de șapte luni și mama acesteia.

Duminică, 1 octombrie, părinții, rudele și supraviețuitorii accidentelor rutiere din țară au organizat un marș în centrul Capitalei, prin care au cerut sancțiuni mai aspre pentru șoferii care se urcă la volan în stare de ebrietate, sub influența drogurilor sau fără permis de conducere.

Manifestația a început în fața Guvernului, cu pancarte pe care scria „Stop accidentelor” și „Stop alcool”. Participanții au mers și în fața clădirii Parlamentului, unde au semnat, la sfârșitul marșului, un demers colectiv adresat președintei Maia Sandu, prim-ministrului Dorin Recean și președintelui Parlamentului Igor Grosu.

Marșul a fost organizat de Olga Culai - mama Anastasiei, tânăra care a decedat după ce a fost lovită de un troleibuz în sectorul Ciocana al Capitalei, Marcela Paladi - tânăra care a rămas fără picioarele în accidentul de pe Viaduct și părinții lui Valerian Răilean - tânărul campion la ciclism, ucis într-un accident rutier în apropiere de Stăuceni.

Din 27 septembrie, pe întreg teritoriul R. Moldova sunt organizate mai multe filtre ale Poliției, inclusiv echipaje dotate cu Drager și cu aparate de măsurat viteza, pentru a depista încălcările comise de șoferi.