De la începutul anului, în R. Moldova au fost înregistrate 12 cazuri de infectare cu boala Lyme

De la începutul anului, în R. Moldova au fost înregistrate 12 cazuri de infectare cu boala Lyme
Sursa foto: Getty Images

De la începutul anului 2025, în R. Moldova au fost înregistrate 12 cazuri de infectare cu boala Lyme, cauzată de mușcătura de căpușă. Datele au fost prezentate de șefa Direcției supraveghere epidemiologică de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), Ludmila Lungu, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Vicedirectorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală, Petru Paveliuc, susține că datele prezentate de ANSP reprezintă doar vârful aisbergului. Acesta consideră că în realitate ar fi mult mai multe cazuri de boala Lyme, întrucât puțini cetățeni se adresează pentru a fi testați.

„Nu tot timpul prima perioadă a bolii se manifestă cu pată pe tegumente. Și de multe ori, oamenii mușcați de căpușă nu au niciun simptom în primul contact cu bacterie. Simptomele pot apărea mai tardiv, peste câteva luni, jumătate de an, un an, când apar deja stadiile tardive ale bolii. Și atunci pot să fie diferite artrite sau afectări ale sistemului nervos central. Dar primordial, afectarea cartilajelor și a țesuturilor articulare. Rare ori când pacienții mai sunt testați și la borilioză, când manifestă o artrită, de exemplu”, a explicat Petru Paveliuc.

Potrivit medicului infecționist, cu cât mai mult timp căpușa se află în corpul uman, cu atât este mai mare riscul de a fi infectat.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Fiecare al patrulea om mușcat de căpușă ar putea dezvolta boala Lyme, dar mai poate dezvolta și o altă infecție mai rar întâlnită în rândul populației mușcate de căpușă, care este encefalita de căpușă și, cu părere de rău, suntem și în zona aceasta geografică. Nu toate căpușele infectate pot transmite bacterie astfel ca să se dezvolte boala, deoarece depinde și de perioada cât s-a aflat căpușa inoculată acolo, înfiptă în tegument, și cât timp s-a alimentat. Dacă căpușa este extrasă brusc, imediat după mușcătură, riscul de a dezvolta boala este minor, chiar să fie căpușa infectată”, a precizat vicedirectorul de la „Toma Ciorbă”.

Conform specialiștilor, boala Lyme este cea mai frecventă boală zoonotică cu transmitere vectorială în R. Moldova. Anul trecut, în țara noastră au fost înregistrate 249 de cazuri, 88 dintre acestea fiind raportate la copii cu vârste de până la 17 ani.

Pe 12 mai curent, șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS) din cadrul Primăriei Chișinău, Vladimir Bolocan, a anunțat că în capitală au fost raportate trei cazuri de boala Lyme, toți pacienții fiind copii.

Atenție la căpușe! Trei copii din capitală au fost diagnosticați cu boala Lyme
În capitală au fost raportate trei cazuri de boala Lyme, cauzată de mușcătura de căpușă. Potrivit șefului adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS) din cadrul Primăriei Chișinău, Vladimir Bolocan, pacienții sunt copii și primesc tratament în condiții de ambulatoriu. În ace…

Recomandările ANSP pentru a reduce riscul de expunere la mușcătura de căpușă:

  • folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor (atenție la contraindicații la gravide și la copii);
  • acoperiți-vă brațele și picioarele, purtând îmbrăcăminte cu mânecă lungă, pantaloni lungi;
  • purtați pantofi sport deschiși la culoare fără orificii sau decupaje; nu este indicat să purtați papuci/ sandalele în zonele de risc;
  • folosiți haine și pături pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta ușor căpușele;
  • în drumeții mergeți pe mijlocul cărării, evitați să atingeți cu corpul plantele din jur;
  • dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti-insecte în jurul patului și folie de protecție;
  • fără strictă necesitate, evitați mediile în care căpușele viețuiesc;
  • inspectați periodic tegumentele pentru a depista și îndepărta cât mai rapid căpușele.

Totodată, la întoarcere din natură, în mod obligatoriu vom efectua:

  • verificarea hainelor și a lenjeriei de corp la prezența căpușelor;
  • inspectarea minuțioasă a corpului în fața oglinzii, la copii – îndeosebi a regiunilor cu piele fină (subraț, regiunea inghinală, genunchi, abdomen, gât și cap);
  • pieptănarea părului cu un pieptene des;
  • inspectarea animalelor de companie;
  • respectarea regulilor de igienă – primirea dușului, spălarea hainelor.
Atenție! Începe sezonul căpușelor. Cum te protejezi și ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat
În luna aprilie începe sezonul căpușelor, insecte care pot provoca boli grave cum ar fi borelioza sau boala Lyme. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), anul trecut, în R. Moldova au fost înregistrate peste 249 de cazuri de îmbolnăvire. Cetățenii sunt îndemnați să fie vigilenți…