De la începutul anului 2024, în R. Moldova au fost înregistrate trei cazuri de malarie de import
De la începutul anului curent, în țara noastră au fost înregistrate trei cazuri de malarie de import. Cel mai recent caz a fost confirmat la finele lunii iunie, la un cetățean moldovean, care a călătorit în Nigeria. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), acesta nu a administrat tratamentul specific antimalaric, recomandat în asemenea cazuri.
„În țările europene, inclusiv R. Moldova, malaria a fost lichidată ca boală indigenă mai bine de jumătate de secol, dar cazuri de import se înregistrează permanent ca urmare a emigrației și a călătoriilor în zonele endemice”, precizează ANSP.
În acest context, persoanele care intenționează să călătorească în zonele endemice pentru malarie sunt îndemnate să conștientizeze riscul de răspândire a bolii și să administreze tratament profilactic conform recomandărilor specialiștilor din sănătate.
Malaria este o boală transmisă de anumite specii de țânțari, și, concomitent, una dintre cele mai răspândite boli infecțioase. Conform ANSP, aproape jumătate din populația globului trăiește în zone endemice pentru malarie – Africa și America de Sud, Orientul Mijlociu, sub-continentul Indian, Asia de Sud și Oceania.
În prezent, malaria se înregistrează în 84 de țări și teritorii, iar acestea sunt vizitate în fiecare an de peste 125 de milioane de călători internaționali, inclusiv între 25 și 30 de milioane de turiști europeni. Boala debutează după o perioadă de incubație cuprinsă între 8-10 zile la 3-6 săptămâni, în funcție de forma clinică a malariei și se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, grețuri și vărsături.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Sindromul specific pentru malaria este accesul febrilic, care se repetă sincron la intervale de 12, 24 sau 48 de ore, în funcție de forma clinică. Malaria poate fi prevenită și tratată. Diagnosticarea promptă a bolii favorizează inițierea rapidă a tratamentului specific. Până în prezent nu există un vaccin eficace împotriva malariei, dar boala poate fi prevenită prin două modalități, care au efect în comun:
1. Chimioprofilaxia – administrarea remediilor antimalarice. La moment se cunosc mai multe preparate cu acțiune antimalarică. Alegerea lor este dirijată de medicul infecționist sau de medicul de familie. Preparatul antimalaric prescris se va administra cu două săptămâni înainte de plecare în țara endemică, pe toată perioada aflării acolo și patru săptămâni după părăsirea zonei endemice.
2. Protejarea de înțepăturile țânțarilor: dotarea ferestrelor și ușilor cu plase anti–moschit, pentru prevenirea pătrunderii țânțarilor în încăperi; limitarea plimbărilor în perioada nocturnă; purtarea pantalonilor și a îmbrăcămintei cu mâneci lungi; utilizarea plaselor impregnate cu insecticide, a cremelor, spray-urilor.
Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în țara endemică și până la doi ani după părăsirea acesteia. La apariția febrei după o călătorie în zonele endemice la malarie – solicitați asistența medicală și comunicați lucrătorului medical perioada, țara, regiunea unde ați călătorit.