De la începutul anului, 19 adulți și un copil s-au intoxicat cu ciuperci. Care sunt primele simptome

De la începutul anului, 19 adulți și un copil s-au intoxicat cu ciuperci. Care sunt primele simptome
Sursa foto: Moldova.org

De la începutul acestui an, peste 20 de persoane au suferit intoxicații cu ciuperci. Printre victime se numără și un copil, a declarat șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, pentru Moldpres.

Olesea Croitor a menționat că o bună parte din cazurile de intoxicații au fost cauzate de consumul ciupercilor culese din păduri sau câmpuri din preajma casei.

Intoxicațiile au parvenit și după consumul ciupercilor conservate sau preparate incorect în condiții casnice. Mai multe persoane se bazează pe semne incorecte pentru a identifica ciupercile otrăvitoare. Trebuie să cunoaștem că cea mai sigură metodă pentru a le deosebi sunt caracteristicele botanice ale acestora”, a precizat Olesea Croitor.

Potrivit specialiștilor în sănătate, la aproximativ două ore după consumul ciupercilor toxice poate apărea greața, voma, diareea, transpirația excesivă, slăbiciunea generală, durerile abdominale etc. Totodată, peste șase ore pot apărea dureri de cap, amețeli și agravarea stării de vomă, pierderea stării de conștiență, halucinații și chiar comă.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„La apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, se apelează imediat numărul de urgență 112. Dacă primul ajutor este prompt și bine asigurat, chiar și persoanele intoxicate cu cele mai periculoase specii pot fi salvate”, a explicat Olesea Croitor.

Pentru a evita intoxicațiile, specialiștii recomandă să nu cumpărați ciuperci (proaspete sau uscate) din locuri de comerț ambulant. De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să nu procure ciuperci conservate, preparate în condiții casnice.

Totodată, nu se recomandă culegerea ciupercilor din locurile unde s-au administrat pesticide și ierbicide. Același lucru este valabil în cazul ciupercilor necunoscute sau bătrâne, cu larve. Nu gustați ciupercile în timpul recoltării și nu le pregătiți peste o zi sau mai multe zile după ce au fost adunate. Ciupercile nu trebuie păstrate la cald, întrucât sunt ușor perisabile. Mai multe recomandări, AICI.

În această toamnă, creșterea masivă a ciupercilor de pădure a fost favorizată de ploile abundente de la începutul și mijlocul lunii septembrie, notează Moldpres.

ATENȚIE! Nu cumpărați ciuperci din locuri neautorizate
ANSA recomandă consumatorilor care vor să culeagă ciuperci din păduri să se abțină de la acest proces, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.