De la începutul anului, 137 de persoane au ajuns la spital, după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare

De la începutul anului, 137 de persoane au ajuns la spital, după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare
Sursa foto: dse.md

De la începutul anului curent, în R. Moldova au fost înregistrate 89 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, fiind afectate 137 de persoane, dintre care 17 copii, până la 17 ani. Datele au fost prezentate, luni, de Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP), în contextul desfășurării Săptămânii naționale de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci, cu genericul ”Alegeți ciupercile responsabil. Evitați intoxicațiile” .

Reprezentanții Agenției Naționale de Sănătate Publică au anunțat, luni, într-un comunicat de presă că majoritatea cazurilor de intoxicații au fost cauzate de consumul ciupercilor culese personal din grădini, livezi, păduri sau cumpărate de la comercianți neautorizate, de pe marginea șoselelor. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în municipiul Chișinău, dar și în raioanele Orhei, Strășeni, Ungheni, Călărași, Telenești, Sîngerei.

Potrivit reprezentanților ANSP, intoxicațiile au survenit în urma consumului unor specii de ciuperci care sunt frecvent confundate cu cele comestibile. Copiii, bătrânii și persoanele cu boli cronice sunt cei mai vulnerabili.

Pentru prevenirea cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci, în special a formelor grave şi deceselor, este necesar, potrivit medicilor, de respectat următoarele reguli:

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

  • consumaţi doar ciupercile achiziţionate din locuri autorizate;
  • evitați să culegeți și să consumați ciupercile, chiar şi cele comestibile bine cunoscute din parcurile orăşeneşti, scuar, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti, deoarece acumulând substanţe toxice – devin necomestibile şi periculoase pentru sănătatea şi viaţa DVS;
  • nu implicaţi în procesul de colectare a ciupercilor copiii;
  • nu includeți în raţia alimentară a copiilor ciupercile, deoarece sistemul digestiv a copiilor mici nu este pregătit să digere aceste alimente;
  • înainte de consum, ciupercile comestibile trebuie minuţios alese, spălate de mai multe ori sub un get de apă curgătoare. Apa după prima fierbere a ciupercilor să aruncă;

Până pe 13 octombrie, în țara noastră se desfășoară Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci. Campania cu genericul ”Alegeți ciupercile responsabil. Evitați intoxicațiile” are scopul creșterii nivelului de informare și conștientizare privind riscurile pentru sănătate și măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci, precizează ANSP.