De ce nu scade prețul la pâine? Explicațiile ministrului Agriculturii și date privind exportul grâului

De ce nu scade prețul la pâine? Explicațiile ministrului Agriculturii și date privind exportul grâului
Sursa foto: b365.ro

Prețul la pâine nu a scăzut, chiar dacă producția agricolă este destul de generoasă în acest an. Această informație a fost confirmată și de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, la emisiunea Puncte de reflecție de la Vocea Basarabiei. El a explicat de ce nu sunt ieftiniri la acest produs, vorbind despre lanțul valoric.

Prețul la pâine nu a scăzut pentru că nu au scăzut prețurile la gaz și la energia electrică. Și noi nu producem. Deci, practic dacă un agricultor care are grâu s-ar încorda și ar face făină și ar exporta, atunci el ar intra în alt lanț valoric, dar el este axat pe un lanț valoric extrem de scurt”, a explicat ministrul Agriculturii.

Oficialul susține că în cazul în care producătorii s-ar axa pe un lanț valoric extins, atunci lucrurile ar sta altfel.

Cea mai mare criză o reprezintă agricultorii care fac parte din lanțul scurt valoric. Deci, din câmp către exportator, atât. Deci, niciun pic din acest grâu nu ajunge la cetățeanul din R. Moldova. Aici este cea mai mare problemă. Din acest considerent, noi mereu vorbim despre lanțurile valorice. Dacă tu produci făină, apoi produci pâine, vorbim la nivel de comună. Dacă mergeți în Italia o să vedeți că nu există niciun fel de Franzeluța, niciun fel de fabrică mare care să îndestuleze. Există mici afaceri și toată lumea câștigă bani”, a mai spus ministrul Vladimir Bolea.

Conform datelor de la Biroul Național de Statistică, în R. Moldova, suprafața însămânțată cu grâu pentru sezonul 2023 a fost de 372,2 mii de hectare.

În primele şapte luni ale acestui an, exporturile de făină de grâu din R. Moldova au înregistrat o creştere spectaculoasă de circa 5,5 ori, faţă de aceeaşi perioadă din 2022, arată o analiză a datelor vamale efectuată de expertul Iurie Rija, srie Mold-Street.

Preţul mediu de export al făinei de grâu a fost de 5,6 lei, cu aproape un 0,85 lei mai puţin ca în anul trecut şi ceva mai mare decât costul mediu de import din 2021. Datale denotă că în lunile mai-iunie 2023 preţul mediu de import a coborât la 5 lei pentru un kilogram, iar în iulie a coborât la doar 4,71 lei.

Scăderea preţului făinei de grâu pe piaţa internă şi la export deocamdată nu s-a reflectat şi într-o ieftinire şi a producelor de panificaţie. Expertul Iurie Rija susţine că multe brutării au cumpărat şi făcut stocuri atât de grâu, cât şi de făină în perioada când aceasta era scumpă. În plus s-au scumpit mult şi resursele energetice, iar reducerile de tarife de abia încep să îşi facă efectul.