VIDEO/ De ce Maia Sandu nu a participat la învestirea Evgheniei Guțul

VIDEO/ De ce Maia Sandu nu a participat la învestirea Evgheniei Guțul
Sursa foto: Nord News

Președinta Maia Sandu susține că decizia de a nu merge la ceremonia de învestire a Evgheniei Guțul în funcția de bașcană a Găgăuziei a fost una corectă. Aflată joi, 20 iulie, într-o vizită de lucru la postul vamal Sculeni, șefa statului a declarat că nu a mers miercuri la Comrat deoarece noua bașcană „a fost susținută în campania electorală de către o grupare criminală” și face parte dintr-un partid declarat neconstituțional.

„Nu am mers pentru că nu cred că este corect să mergi la inaugurarea în funcție a unei persoane care a fost susținută în campania electorală de către o grupare criminală și care face parte dintr-un partid politic, care, între timp, a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională”, a spus Maia Sandu, transmite Nord News.

Pe 19 iulie, la Comrat s-a desfășurat ceremonia de învestire în funcție a noii bașcane a Găgăuziei, Evghenia Guțul. Aceasta a depus jurământul și a promis să pună accent pe dezvoltarea economică a regiunii și pe proiectele sociale.

La eveniment au participat și câțiva deputați Șor, PSRM, PCRM și ai Partidului „Renaștere”. Conducerea țării nu a venit la eveniment.

Curtea Constituțională a hotărât pe 19 iunie 2023 că Partidul Politic Șor, condus de Ilan Șor, este neconstituțional. De la data pronunțării prezentei hotărâri, Partidul Politic „Șor” se consideră dizolvat. Acesta este primul partid din Republica Moldova care a fost declarat neconstituțional.

Potrivit deciziei Înaltei Curți, reprezentanții și membrii Partidului Politic Șor, care la data pronunțării hotărârii exercită mandate de deputat în Parlamentul R. Moldova, vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare.

Reprezentanții și membrii Partidului Politic Șor care la data pronunțării hotărârii exercită mandate reprezentantive, în organele unităților administrativ-teritoriale de toate nivelele, inclusiv în organele Unității Teritorial-Autonome Găgăuzia, vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni.