Date alarmante de la Ministerul Mediului: În această vară, debitul râurilor din țară a scăzut la jumătate

Date alarmante de la Ministerul Mediului: În această vară, debitul râurilor din țară a scăzut la jumătate
Sursa foto: Ion Pleș Alexandru 

În vara anului 2024, debitul râurilor din R. Moldova a scăzut la jumătate. Precizările au fost făcute de către reprezentanții Ministerului Mediului, la Radio Moldova. Potrivit acestora, un grup de lucru a început inspectarea râurilor din țara noastră. Specialiștii s-au deplasat deja la Căpriana, raionul Strășeni, unde au fost construite ilegal câteva baraje în apropiere de râul Ișnovăț, și urmează în curând să inspecteze starea râurilor Ialpug, Cubolta și Lăpușna.

Secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Gheorghe Hajder, a declarat că experții analizează atât nivelul de poluare, cât și construcția ilegală a barajelor și a lacurilor de acumulare în preajma râurilor. Întrucât amenajarea barajelor influențează negativ debitul râurilor, sancțiunile pentru construcțiile ilegale ar putea fi înăsprite.

„Specialiștii de mediu au identificat câteva baraje ilegale în apropiere de râul Ișnovăț. Inspectoratul pentru Protecția Mediului va încerca să identifice cine sunt făptașii”, a precizat oficialul.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

La rândul său, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova (MEM), Alecu Reniță, a menționat că apa din râurile care izvorăsc pe teritoriul țării nu este potabilă. Potrivit acestuia, râurile sunt atât de poluate, încât nu se permite nici scăldatul.

„Nu trebuie să curățim doar un singur segment de râu, asta înseamnă risipă de bani publici. Râul trebuie să fie curățat de la izvor până la gura de vărsare”, a conchis Reniță.

Anterior, un semnal de alarmă a tras și vice-directorul Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu, care a declarat că resursele de apă ale R. Moldova sunt foarte limitate și provin în principal din râurile Nistru și Prut.

Semnal de alarmă de la „Apele Moldovei”: „Resursele din R. Moldova sunt limitate”
Resursele de apă ale R. Moldova sunt foarte limitate și provin în principal din râurile Nistru și Prut. Întrucât majoritatea localităților utilizează apele subterane prin fântâni arteziene, este esențial să nu permitem îndiguirea ilegală a râurilor pentru acumularea apei în scopuri de irigare. Vice-…