Curtea Internațională de la Haga a emis mandate de arestare pentru doi comandanți ruși. De ce sunt acuzați

Curtea Internațională de la Haga a emis mandate de arestare pentru doi comandanți ruși. De ce sunt acuzați
Colaj ziar.md

Curtea Penală Internațională de la Haga a emis, pe 5 martie, mandate de arestare împotriva a doi comandanți ruși, pentru că au coordonat o campanie de atacuri cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, între octombrie 2022 și martie 2023, scrie The Guardian.

Potrivit Curții Penale Internaționale, există motive rezonabile de a crede că cei doi comandanți ruși, generalul-locotenent Serghei Ivanovici Kobilaș și amiralul Viktor Nikolaevici Sokolov poartă răspunderea pentru loviturile cu rachete efectuate de forțele aflate sub comanda lor împotriva infrastructurii electrice ucrainene începând cu 10 octombrie 2022 până cel puțin la 9 martie 2023.

„În acest interval de timp, a existat o presupusă campanie de lovituri împotriva a numeroase centrale și substații electrice, care au fost efectuate de forțele armate ruse în mai multe locații din Ucraina. Camera preliminară II a constatat că există motive rezonabile de a crede că presupusele lovituri au fost îndreptate împotriva unor obiecte civile, iar pentru acele instalații care ar fi putut fi calificate drept obiective militare la momentul relevant, prejudiciile și daunele civile accidentale preconizate ar fi fost în mod clar excesive față de avantajul militar anticipat”, au transmis judecătorii Curții de la Haga.

La momentul respectiv, generalul-locotenent Serghei Ivanovici Kobilaș, născut la 1 aprilie 1965, era comandantul aviației cu rază lungă de acțiune a forțelor aerospațiale ruse, iar amiralul Viktor Kinolaievici Sokolov, născut la 4 aprilie 1962, era comandantul Flotei Mării Negre.

În martie anul trecut, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, pe care-l acuză de crime de război privind deportarea ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.

Rusia nu recunoaște această instanță. Anul trecut, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declara că deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara sa, inclusiv din punct de vedere juridic: „Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia”.