Curtea de Justiție UE a constatat lipsa de transparenţă a Comisiei Europene la achiziţia de vaccinuri anti-COVID

Curtea de Justiție UE a constatat lipsa de transparenţă a Comisiei Europene la achiziţia de vaccinuri anti-COVID
Sursa foto: Twitter Ursula von der Leyen

Tribunalul General al Uniunii Europene (UE) a decis miercuri, 17 iulie, că Comisia Europeană (CE) a procedat greşit când au restrâns accesul public la unele detalii şi clauze ale contractelor de achiziţie pentru vaccinurile anti-COVID, transmite Agerpres.ro.

Instanţa din Luxemburg a subliniat mai multe nereguli, inclusiv refuzul parţial de a face publice declaraţiile privind conflictele de interese ale membrilor executivului european care au negociat achiziţiile de la companiile farmaceutice.

Reclamanţii au solicitat Comisiei Europene în 2021 acces la toate documentele care ar fi permis înţelegerea termenilor şi condiţiilor de achiziţie şi "asigurarea protecţiei interesului public", reaminteşte documentul instanţei.

Solicitările aveau la bază o reglementare europeană din 2001 privind accesul public la documentele principalelor instituţii ale UE - Parlamentul, Consiliul şi Comisia. Aceasta din urmă a acceptat doar un "acces parţial" la informaţiile respective, publicând pe internet versiuni cenzurate, notează sursa citată.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Judecătorii europeni au emis miercuri, 17 iulie, două hotărâri în care dau în parte dreptate reclamanţilor, anulând deciziile Comisiei care "conţin nereguli".

Achiziţiile respective datează din 2020 şi 2021. În timpul pandemiei de COVID, Comisia Europeană a negociat cu companiile farmaceutice în numele celor 27 de state membre ale Uniunii.

Tribunalul reaminteşte că, la scurt timp după ce pandemia s-a extins în Europa în primăvara lui 2020, "au fost deblocate circa 2,7 miliarde de euro pentru efectuarea unei comenzi ferme pentru mai mult de un miliard de doze de vaccin". Cele mai multe doze au fost cumpărate sau rezervate de la asocierea americano-germană Pfizer/BioNTech, însă autoritatea europeană de reglementare a omologat şi vaccinurile produse de Moderna, AstraZeneca, Janssen, Novavax şi Valneva.

În paralel cu recursurile în justiţia europeană privind lipsa de transparenţă, parchetul european a deschis la rândul său o anchetă în octombrie 2022, tot pentru respectivele achiziţii controversate.