De ce nu a vrut Ministerul Justiției să achite Domnicăi Manole 800.000 de lei. Curtea de Apel Chișinău a publicat decizia motivată (DOC)

De ce nu a vrut Ministerul Justiției să achite Domnicăi Manole 800.000 de lei. Curtea de Apel Chișinău a publicat decizia motivată (DOC)
Sursa foto: prime.md

Curtea de Apel Chișinău a publicat decizia motivată în cauza magistratei Curții Constituționale, Domnica Manole, la aproximativ o lună de la pronunțare. Manole a obținut prejudicii morale de 800.000 de lei, după ce s-a constatat că a fost hărțuită și urmărită ilegal de procurori în așa-numitul dosar al referendumului, în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc, iar instanța de apel a menținut soluția adoptată pe 13 iunie curent, scrie Anticorupție.md.

În dispozitivul hotărârii sunt trecute argumentele Ministerului Justiției, care a insistat pe diminuarea cuantumului prejudiciului moral acordat. Instituția are la dispoziție două luni pentru a depune cerere de recurs la Curtea Supremă de Justiție. Deocamdată, pe portalul csj.md, la rubrica cererilor pendinte, nu există un demers în acest sens.

În proces, Ministerul Justiției și-a manifestat dezacordul față de decizia instanței de fond care, potrivit reprezentanților instituției, ar fi interpretat eronat normele de drept material ce țin de încasarea prejudiciului cauzat prin acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii și ale instanțelor judecătorești. Mai exact, s-ar fi făcut o evaluare exagerată în ceea ce privește cuantumul prejudiciului moral, în coraport cu ansamblul circumstanțelor cauzei.

Ministerul Justiției nu a contestat criteriile de apreciere a prejudiciului moral, precum gravitatea infracțiunii, încălcările procesuale comise la faza urmăririi penale sau rezonanța pe care a avut-o în societate. În schimb, a menționat că în acest caz nu se poate pretinde la „durata nerezonabilă a procedurilor penale”. Totodată, instituția a considerat că nu ar exista probe concludente la subiectul afectării reputației profesionale, în situația în care, prin Hotărârea Parlamentului din 16 august 2019, Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al Curții Constituționale.

Un alt argument al pârâtului a ținut de faptul că în privința Domnicăi Manole nu au fost aplicate măsuri privative de libertate, detaliu de care nu s-ar fi ținut cont la aprecierea cuantumului prejudiciului moral acordat.

„Instanța a apreciat superficial probele administrate, aplicând eronat normele dreptului material și ca urmare, a emis o hotărâre oferind o sumă exorbitantă la 8 februarie 2023”, au opinat reprezentanții Ministerului Justiției.

De altă parte, magistrații Curții de Apel au considerat că argumentele nu sunt întemeiate.