Curtea Constituțională a României a amânat decizia privind primul tur al alegerilor prezidențiale
Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat decizia privind validarea votului din primul tur al alegerilor prezidențiale pentru ziua de luni, 2 decembrie, ora 17:00. Tot atunci, CCR va analiza solicitarea depusă de candidatul Partidului Național Conservator Român, Cristian Terheş, care a cerut anularea rezultatelor scrutinului din 24 noiembrie.
De menționat că Înalta Curte de la București urma să se pronunțe în privința celor două decizii astăzi, 29 octombrie, la ora 14:00.
Joi, 28 octombrie, judecătorii Curții au luat o decizie fără precedent în România și au cerut Biroului Electoral Central renumărarea celor 9,46 milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale, înainte de a se întruni din nou a doua zi.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Totuși, oficialii electorali au declarat că nu este posibil să numere voturile suficient de repede pentru a finaliza renumărarea înainte de audiere. Astfel, procedura de renumărare urmează să dureze până în seara zilei de duminică, 1 decembrie, la ora 22:00.
Potrivit Agerpres, partidul „Uniunea Salvați România” (USR), a cărui candidată - Elena Lasconi - s-a clasat pe locul II în primul tur, a contestat decizia de renumărare a voturilor la Curtea de Apel București.
Formațiunea a solicitat scurtarea termenelor procedurale, astfel încât atât contestația depusă, cât și un eventual recurs să fie soluționate înainte de data de 6 decembrie, când ar trebui, potrivit calendarului în vigoare, să înceapă votul în străinătate pentru turul II al alegerilor prezidențiale din România.
Candidatul independent Călin Georgescu a ieșit pe primul loc după turul întâi al alegerilor la președinția României din 24 noiembrie. Acesta este urmat de candidata Uniunii Salvați România (USR), Elena Lasconi. Cei doi urmează să se dueleze în al doilea tur de scrutin, care va fi organizat pe 8 decembrie 2024.
Victoria în primul tur al alegerilor din România a lui Călin Georgescu a declanșat unde de șoc cu privire la traiectoria politică a țării UE și NATO. Potrivit Politico, multe îngrijorări se concentrează pe modul în care o campanie pe TikTok a reușit „să scoată din obscuritate un candidat necunoscut”.