Curtea Constituțională a decis: Membrii Partidului Șor, declarat neconstituțional, fără dreptul de a fi aleși
Magistrații Curții Constituționale au sistat marți, 19 septembrie, examinarea sesizării depusă de Partidul Șor - declarat neconstituțional, privind restricționarea participării la alegeri. Motivul este înregistrarea unei parități de voturi. Decizia este irevocabilă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.
Paritate de voturi: Președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, a anunțat că au fost două voturi pentru admiterea sesizării, iar alte două - pentru respingerea acesteia. Examinarea a fost sistată.
Astfel, membrii Partidului Șor, declarat anterior neconstituțional, nu pot participa la alegerile locale generale din 5 noiembrie, dar nici la scrutinele din următorii cinci ani.
Potrivit legii, în cazul înregistrării parității de voturi, actul normativ se prezumă constituţional, iar cauza se sistează.
De ce patru și nu cinci judecători constituționali?
Sesizarea depusă de Partidul neconstituțional Șor fost examinată de patru dintre cei cinci judecători ai Curții Constituționale. Magistrata Domnica Manole nu a putut participa la ședință, invocând motive de sănătate.
Partidul Șor a fost declarat neconstituțional pe 19 iunie. Procesul de examinare a solicitării de a fi scos în afara legii a fost inițiat în baza unei sesizări depuse de către Guvern, prin care s-a solicitat verificarea constituționalității acestuia. Ședințele de examinare au început pe 10 mai curent.
O comisie de lichidare a Partidului „Șor”, declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională (CC), a fost creată de Ministerul Justiției. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și publicat în numărul de marți, 29 august, al Monitorului Oficial.
Potrivit ordinului Ministerului Justiției, membrii Comisiei de lichidare a Partidului „Șor” vor fi remunerați lunar cu 16 mii de lei fiecare, iar la ședințele convocate vor putea fi invitate spre audiere și alte persoane.