Cum vor fi repartizate cele 200 de milioane de lei, alocate pentru modernizarea cantinelor școlare

Cum vor fi repartizate cele 200 de milioane de lei, alocate pentru modernizarea cantinelor școlare
Sursa foto: Veaceslav Ceban / Radio Europa Liberă

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a prezentat mai multe detalii în privința celor 200 de milioane de lei, care urmează a fi alocate pentru modernizarea cantinelor școlare. Potrivit oficialului, fondurile alocate vor putea fi utilizate inclusiv pentru renovarea spațiilor de alimentație, instalarea sistemelor de ventilație, asigurarea accesibilității pentru elevii cu dizabilități. Totodată, cu aceste resurse va putea fi cumpărată veselă, mobilier și, după caz, echipamente profesionale pentru prepararea și servirea hranei. Unele instituții, cu un număr mare de elevi, vor putea realiza și investiții în modernizarea infrastructurii.

„Ne dorim ca fiecare elev, indiferent dacă învață într-un sat mic sau într-un oraș mare, să beneficieze de condiții decente de alimentare. Această măsură va asigura șanse mai mari de reușită, dar și o mai mare frecvență școlară”, a declarat Dan Perciun astăzi, 15 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă.

Din suma totală, jumătate a fost alocată pentru municipiul Chișinău. Cele 100 de milioane de lei vor ajunge la 110 instituții: 107 subordonate Consiliului municipal Chișinău și trei subordonate direct Ministerului Educației și Cercetării (MEC).

Fiecărei instituții i s-a atribuit o sumă inițială fixă de 200.000 de lei, la care s-a adăugat o componentă variabilă calculată în funcție de numărul de elevi din clasele V-IX. Astfel, sumele alocate variază între 241.500 lei (pentru instituțiile cu un număr redus de elevi) și 2.304.100 lei (pentru cele mai mari instituții, care din 1 septembrie vor alimenta suplimentar peste 1.000 de elevi).

Conform datelor din Sistemul Informațional de Management al Educației (SIME), în Chișinău învață 42.830 de elevi în clasele gimnaziale, iar în cele trei instituții subordonate MEC – 282 de elevi.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Celelalte 100 de milioane de lei au fost repartizate celor 901 instituții de învățământ din afara municipiului Chișinău.

Formula de calcul a fost similară, dar cu o sumă fixă mai mică – 20.000 de lei per instituție – la care s-a adăugat un supliment de 713,49 lei pentru fiecare elev din clasele 5-9.

În total, în instituțiile din afara capitalei sunt înregistrați 114.900 de elevi în această categorie, potrivit datelor SIME.

„După transferul fondurilor de la bugetul de stat către bugetele raionale, rectificarea bugetelor de către consiliile raionale și apoi către instituțiile de învățământ, urmează inițierea procedurilor de achiziționare a bunurilor și serviciilor necesare pentru alimentația gratuită a tuturor elevilor din clasele V-IX”, precizează responsabilii de la minister.

Lista instituțiilor de învățământ cu numărul de elevi și bugetul ce urmează a fi alocat poate fi accesat aici.

Elevii claselor gimnaziale vor beneficia de mic dejun gratuit. În unele școli, acesta va fi servit la pachet
Începând cu 1 septembrie 2025, toți elevii care își fac studiile în clasele a V-a - a IX-a din instituțiile publice de învățământ din țară vor beneficia de mic dejun gratuit. Mai exact este vorba de 153 de mii copii din peste 1.000 de școli, gimnazii și licee. Cabinetul

Amintim că, din toamna anului 2025, și elevii claselor a V-a - a IX-a vor beneficia de mic dejun gratuit. Mai exact, este vorba de 153 de mii copii din peste 1.000 de școli, gimnazii și licee. În unele școli, alimentația va fi servită la pachet.

În prezent, circa 135.000 de copii din clasele primare (I-IV) beneficiază de mic dejun gratuit. Începând cu 1 septembrie, numărul total al beneficiarilor va ajunge la aproximativ 295.000 (sau cu 118% mai mult decât acum).

De alimentație gratuită vor beneficia inclusiv elevii din școlile profesionale și cele cu profil sportiv, precum și cei din raioanele de est ale R. Moldova, municipiul Bender și instituțiile de învățământ aflate în zona de securitate.

Pentru implementarea noii măsuri, în bugetul de stat pentru 2025 au fost prevăzute peste 205 milioane de lei. Fondurile sunt direcționate către autoritățile locale, care vor avea responsabilitatea de a gestiona procesul de alimentație în școli, asigurând respectarea standardelor de calitate și distribuția eficientă a resurselor.

Ce sume alocă statul pentru alimentația gratuită în școli și grădinițe? Precizările Ministerului Educației
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a prezentat detalii în privința sumele alocate de stat pentru alimentația gratuită în școlile și grădinițele publice din R. Moldova. Precizările vin în contextul în care Guvernul a aprobat recent hotărârea care prevede că din toamnă și elevii claselor a V-a –…
Fructe, burgeri și chefir: Ce ar urma să conțină pachetele alimentare pentru elevii de gimnaziu
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a publicat astăzi spre consultare meniurile pentru pentru micurile dejun la pachet, de care vor beneficia elevii claselor a V-a - a IX-a. Acest lucru a fost raportat de Radio Europa Liberă Moldova. Potrivit proiectului de meniu pentru zece zile, elevii vizaț…