Cum verificăm concentrația de oxigen în beciurile și subsolurile unde se fermentează vinul? IGSU explică
În această perioadă, când producerea vinului de casă este în toi, salvatorii și pompierii din toată țara merg din casă în casă pentru a informa gospodarii despre regulile și măsurile de securitate care trebuie respectate în cadrul acestui proces.
„Gazul este o substanță toxică puternică, fără miros și culoare, iar inhalarea acesteia poate deveni fatală în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite. Intoxicația cu dioxid de carbon se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă sau chiar deces”, precizează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Specialiștii îndeamnă oamenii să nu intre în spațiile închise, unde este păstrat produsul nefermentat. Pentru a evita riscurile, cel mai bine este ca acesta să fie ținut în aer liber.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Mai mult, pompierii recomandă gospodarilor să asigure o ventilație permanentă a spațiilor în care se desfășoară procesul de fermentare și să evite închiderea ermetică a recipientelor în care se află vinul.
O metodă simplă de verificare a concentrației de oxigen în beciurile și subsolurile unde se fermentează vinul constă în aprinderea unei lumânări, înainte de a intra în încăpere. Dacă aceasta se va stinge, înseamnă că aportul de oxigen este insuficient și există risc de intoxicație.
Amintim că, sâmbătă, 14 septembrie, fostul primar al satului Sadova din raionul Călărași, Vladimir Susarenco, a fost găsit fără suflare în beciul casei, împreună cu soția sa, Maria. Aceștia s-ar fi intoxicat cu gazul emanat în procesul de fermentare a vinului.