Cum alegem corect vinul pentru masa de sărbătoare. ANSA vine cu o serie de recomandări

Cum alegem corect vinul pentru masa de sărbătoare. ANSA vine cu o serie de recomandări
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

În contextul sărbătorilor pascale, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), a pregătit recomandări și informații utile pentru consumatorii care vor alege să pună pe masa de sărbătoare o sticlă de Pastoral.

Potrivit legislației în vigoare, vinul roșu licoros dulce „Pastoral” trebuie să conțină între 15% și 22% de alcool volumic și un minim de 160 g/dm³ de zaharuri naturale nefermentate.

Indiferent de vinul ales, cetățenii sunt îndemnați să consume băuturi alcoolice moderat și să țină cont de următoarele recomandări:

  • Alegeți produse alimentare, inclusiv vinurile, din unități comerciale autorizate de către ANSA;
  • Evitați produsele vândute în străzi, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale;
  • Atenție la informația de pe etichetă;
  • Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;
  • Informați-vă corect despre vinul ales înainte de a-l pune în coșul pascal;
  • Depozitați corect vinul. Evitați locurile în care temperatura este fluctuată. Păstrați sticlele de vin în poziție orizontală, astfel dopul se menține permanent umed prin contactul permanent cu lichidul din interior. Pentru vinurile roșii se recomandă menținerea la temperatura de 12-16⁰C;
  • Temperatura de servire recomandată a vinului pastoral este 10-12 ⁰C.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit ANSA, vinul roșu „Pastoral” este obținut din soiuri nobile de struguri precum Cabernet-Sauvignon, Merlot sau Saperavi, care conferă produsului final o culoare rubinie intensă și un buchet aromatic complex, cu note de prune uscate, cireșe sălbatice și ciocolată amară.

Rădăcinile acestui vin se regăsesc în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, când era cunoscut sub numele de „Cagor”. În urma alinierii la reglementările internaționale, guvernul R. Moldova a decis redenumirea acestei categorii de vinuri în „Pastoral”.

În prezent, cea mai utilizată metodă de vinificare a Pastoralului este cea cu tratare termică. Procesul începe cu o fermentare parțială a mustului, până la un conținut alcoolic de 2–3% vol., urmată de încălzirea masei de boștină între 55°C și 70°C. Fermentarea este apoi oprită prin adăugarea de distilat de vin, pentru a crește concentrația alcoolică la 15–22% vol. și previne reluarea fermentației.