Cum alegem corect pepenii verzi și galbeni? Recomandările ANSA
Sezonul pepenilor verzi și galbeni este în toi, de aceea Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii să fie prudenți la cumpărarea fructelor și să țină cont de mai multe recomandări, iar în cazul în care au depistat produse alimentare neconforme sau abateri - să depună o petiție.
Cetățenii sunt îndemnați să procure pepenii verzi și pepenii galbeni din locurile și spațiile special amenajate, care dețin certificatele de înregistrare oficială în domeniul siguranței alimentelor.
„Recomandăm consumatorilor să evite cumpărarea produselor de la persoanele fizice care practică comerțul ambulant (stradal) ilicit, din motiv că aceștia nu dețin acte permisive, documente ce atestă calitatea, inofensivitatea și proveniența fructelor, nu sunt respectate normele elementare de igienă”, menționează specialiștii de la ANSA.
Responsabilii de la ANSA atrag atenția în legătură cu verificarea senzorială a calității produselor:
•pepenii verzi/galbeni nu trebuie să prezinte urme de putregai sau să fie alterate, în acest caz devin improprii consumului;
•fără urme de prezență a dăunătorilor;•să fie uniforme ca aspect (fără lovituri, tăieturi);
•fără miros/gust impropriu;
•fără surplus de umezeală;
•să nu prezinte la suprafață deformări nespecifice fructului (umflături/noduli, pete), acest fapt indică că produsele alimentare sunt afectate de soare;
•coaja nu trebuie să fie moale, acest lucru ar însemna că fructul e prea copt;
•codița pepenelui verde, preferabil să nu fie uscată, acesta ar indica ca produsele respective au fost culese câteva zile în urmă;
- Optați pentru pepenii verzi cu codița verde.
Reprezentanții ANSA subliniază că, consumatorii sunt în drept să solicite de la comercianți prezentarea unor documente ce atestă inofensivitatea pepenilor verzi/ galbeni expuși spre vânzare (de exemplu: buletin de încercări la investigarea conținutului de nitrați/ reziduuri de pesticide); certificat de calitate emis de către producători în baza buletinului de încercări obținut de la un laborator acreditat.
„Evitați consumul excesiv de pepene verde /galben după mesele copioase. Surplusul cantității de pepene poate îngreuna metabolismul și provoca efecte negative asupra sănătății. Fructele sunt delicioase și au multe beneficii doar fiind consumate moderat”, este sfatul specialiștilor de la ANSA.
Pepenii verzi/galbeni nu trebuie expuși direct la razele solare, în timpul păstrării sau comercializării. În cazul în care ați depistat produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, puteți depune o petiție la Agenție la numărul de telefon: 0(22) 26 46 43 /Linia Verde: 0 800 800 33 / Viber: 067675544.