Cum acoperă R. Moldova consumul de energie după încheierea sezonului de încălzire

După încheierea sezonului de încălzire și deconectarea centralelor electrice cu termoficare (CET-urilor), consumul de energie electrică în Republica Moldova a scăzut, iar sursele de acoperire s-au diversificat. Acest lucru rezultă din datele prezentate astăzi de către secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.
Astfel, marți, 1 aprilie, 73% din consumul de energie electrică de pe malul drept al Nistrului a fost asigurat prin importuri: 37% au fost acoperite prin achiziții de pe bursa română OPCOM, iar 36% – prin contracte bilaterale.
Din surse interne provine doar 27% din energia consumată ieri: 15% - energie regenerabilă, iar 12% - producția CET-urilor.
„Durata zilei este mai lungă și iluminatul artificial nu se utilizează atât de mult. În plus, încălzitoare electrice nu mai sunt utilizate pentru încălzirea locuințelor. Consumul a scăzut de la circa 15 milioane kWh consum zilnic la circa 12 milioane kWh în zi lucrătoare”, a explicat Borosan.
Potrivit secretarului de stat, CET-urile continuă să funcționeze la capacitate de circa 50 MW, pentru a asigura livrarea apei calde la robinet
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Concomitent, a crescut ponderea energiei electrice regenerabile. Zilnic, aceasta variază între 10% și 30%, iar autoritățile dau asigurări că va continua să crească.
„Capacitatea de import este suficientă pentru livrarea energiei electrice atât pe baza contractelor bilaterale cât și de pe bursa OPCOM. În următoarea perioadă, odată ce producția de regenerabile va crește, vor apărea și prețurile negative pe bursă”, a conchis Constantin Borosan.
După cum notează Teleradio-Moldova, în perioada ianuarie - februarie 2025, circa 36% din consumul de energie electrică al R. Moldova a fost asigurat din surse interne, iar restul - din import.
În anul 2024, Republica Moldova și-a asigurat consumul de energie electrică printr-un mix diversificat de surse, interne și externe. Cea mai mare parte a energiei, aproximativ două treimi, a fost furnizată de centrala de la Cuciurgan, la un preț avantajos – 66 de dolari pe megawat. Importurile din România și Ucraina au fost de 13% din total, iar centralele termoelectrice din Chișinău și Bălți au produs 12% din consumul malului drept al Nistrului, iar energia regenerabilă a reprezentat 7% din totalul achizițiilor.
Ulterior, tabloul aprovizionării R. Moldova s-a schimbat radical, întrucât Centrala de la Cuciurgan a încetat să mai livreze energie electrică malului drept.