Cum a reușit o întreprindere de familie din Dondușeni să exporte ouă în Uniunea Europeană

Cum a reușit o întreprindere de familie din Dondușeni să exporte ouă în Uniunea Europeană
Sursa foto: Delegația UE în R. Moldova

Anul trecut, întreprinderea de familie „RomCris” din satul Tîrnova, raionul Dondușeni, a devenit a doua fermă avicolă din R. Moldova autorizată să exporte ouă pe piața Uniunii Europene. Compania a fost fondată de Tudor Sârbu în anul 2003, iar de atunci a reușit să-și extindă echipa de aproape cinci ori, numărul angajaților crescând de la 18 la 85.

Potrivit Delegației UE în R. Moldova, familia Sârbu a obținut trei granturi în valoare totală de 2.625.281 lei (aproximativ 136.024 de euro) prin programele finanțate de Uniunea Europeană și gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Fondurile au fost utilizate pentru achiziționarea de echipamente moderne, precum utilaje de monitorizare performantă a spațiilor unde sunt crescuți și îngrijiți puii. Astfel, investițiile au permis companiei să îndeplinească standardele riguroase pentru exportul pe piața UE.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Oamenii care nu vor să facă nimic - caută scuze. Cei care vor să facă ceva - caută ieșiri din situație, iar ele mereu sunt, dacă le cauți”, menționase anterior fondatorul companiei, Tudor Sârbu.

Din cadrul întreprinderii de familie face parte și „AVICOLA-TEOVERA”, fondată de Veronica Sârbu. Ferma este dotată cu hale moderne, de ultimă generație și complet digitalizate, care permit creșterea a până la 40.000 de pui într-o singură hală.

Amintim că țara noastră a fost listată pentru prima dată în regulamentele UE în martie 2023, obținând dreptul de a exporta carnea procesată de pasăre și ouă de consum (categoria A).

Primul operator autohton care s-a aliniat la standardele UE a primit dreptul de a exporta ouă pe piața unică europeană pe 8 octombrie curent. Este vorba despre întreprinderea moldo-olandeză „PB-NORD” SRL, din comuna Bleșteni, raionul Edineț. La zece zile distanță, cu acest drept a fost listată și întreprinderea familiei Sârbu.

La data de 20 noiembrie, pe piața din UE a ajuns primul lot de ouă moldovenești, exportate de fabrica avicolă din Bleșteni.

Conform datelor din sistemul informațional TRACES NT, consultate de ziar.md, în prezent, „RomCris” și „PB-NORD” rămân a fi unicele întreprinderi din R. Moldova care au dreptul de a exporta ouă în Uniunea Europeană.

Primul producător din R. Moldova a obținut dreptul de a exporta ouă de consum pe piața din UE
Primul producător de ouă de consum (categoria A), din R. Moldova, a fost listat, la data de 08 octombrie 2024, cu dreptul de a-și exporta produsul pe piața UE. Se întâmplă la peste un an și jumătate după ce țara noastră a obținut dreptul de a exporta produse avicole în
Încă un producător autohton a obținut dreptul de a exporta ouă în Uniunea Europeană
Încă un producător de ouă de consum din R. Moldova (categoria A) a fost listat cu dreptul de a-și exporta produsul în UE. Acest lucru s-a întâmplat la doar zece zile după ce un alt producător autohton de ouă a obținut, în premieră, aceeași permisiune. „La data de 22.10.
Primul lot de ouă moldovenești a ajuns pe piața UE
Acum o zi, primul lot de ouă de consum (categoria A) din R. Moldova a ajuns pe piața Uniunii Europene. Producătorul care a efectuat prima operațiune de acest fel este Fabrica Avicolă ÎM „PB-Nord” S.R.L. din comuna Bleșteni, raionul Edineț, care a fost listată cu dreptul de export