CSE a aprobat achiziția gazelor naturale pentru stânga Nistrului și a energiei electrice pentru malul drept
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat astăzi un set de măsuri necesare pentru valorificarea grantului de 30 milioane de euro, acordate de UE, pentru sprijinirea ambelor maluri ale Nistrului în fața șantajului energetic rusesc. Grantul este destinat asigurării cu gaze naturale a consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului până la data de 10 februarie, precum și achiziția și livrarea energiei electrice pentru consumatorii malului drept.
Potrivit deciziei CSE, Energocom va achiziționa gaze naturale, în sumă de 20 milioane euro, de pe platforme de tranzacționare, autorizate din UE și Ucraina, la condiții de piață. Ulterior, Energocom va asigura transmiterea gazelor naturale în baza unui grafic de livrare, agreat cu Tiraspoltransgaz, în unități energetice, care nu va depăși valoarea zilnică de 3 milioane de metri cubi, echivalent în MWh.
Plata pentru serviciul de transport de gaze va fi efectuată de SA „Energocom”, conform tarifelor, aprobate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. După livrare, Energocom și Tiraspoltransgaz vor întocmi un Act de predare-primire.
Tot Energocom va achiziționa energie electrică pentru malul drept al Nistrului, în valoare de 10 milioane de euro, de pe platforme de tranzacționare autorizate din Uniunea Europeană și Ucraina. Importul și livrările de gaze naturale și energie electrică, precum şi serviciile de transport şi de distribuţie a gazelor naturale și a energiei electrice se vor efectua cu aplicarea scutirii de TVA.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Dispoziția CSE mai prevede că, entitățile care livrează gazele naturale, energie termică, energie electrică și gestionează rețelele respective în raioanele de est a Republicii Moldova, vor livra exclusiv către categoriile de consumatori protejați, printre care consumatorii casnici, instituțiile medicale și cele de învățământ și centralele electrice. Toate informațiile în acest sens au fost solicitate de Chișinău și recepționate ieri seara de la Tiraspol cu datele dezagregate ale consumatorilor.
Amintim că, UE oferă țării noastre un suport de urgență, pentru securitatea energetică a țării. În acest sens, Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană au semnat un acord de finanțare nerambursabilă în valoare de 64 de milioane de euro. Din această sumă, 30 de milioane de euro sunt dedicate cumpărării de gaz și energie electrică pe ambele maluri ale Nistrului, iar 34 de milioane de euro reprezintă asistență financiară Guvernului Republicii Moldova. Banii vor veni în două tranșe