Criză energetică în R. Moldova. Situația de pe ambele maluri ale Nistrului

Criză energetică în R. Moldova. Situația de pe ambele maluri ale Nistrului
Sursa foto: Getty Images

Anul 2025 a început cu o criză energetică majoră în R. Moldova. Exporturile de gaze rusești prin Ucraina au fost oprite în ziua de Anul Nou, după ce Kievul a refuzat, din cauza războiului, să prelungească contractul de tranzit cu gigantul energetic rus Gazprom. Regiunea transnistreană nu mai primește gaze rusești și, respectiv, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan.

Regiunea transnistreană

Din prima zi a anului nou, Centrala de la Cuciurgan a trecut la utilizarea cărbunelui pentru producerea energiei electrice, iar mii de consumatori din stânga Nistrului au rămas fără gaze naturale, energie termică și apă caldă. Potrivit Tiraspolului, regiunea transnistreană ar dispune de rezerve de cărbune pentru acoperirea necesităților proprii de energie electrică și căldură timp de 50 de zile. Pe 3 ianuarie, mai multe localități din stânga Nistrului au fost afectate de întreruperi programate de energie electrică.

Ajutorul propus de Chișinău

Între timp, autoritățile de la Chișinău declară că sunt pregătite să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice. Tiraspolul nu a acceptat propunerea, iar așa-numitul lider al regiunii, Vadim Krasnoselski, a declarat că nu va admite un eventual „colaps social”.

Situația de pe malul drept al Nistrului

Localitățile de pe malul drept al Nistrului, potrivit Chișinăului, sunt asigurate cu gaze naturale pentru întreg sezonul de încălzire. Cât privește energia electrică, volumul necesar pentru consumul zilnic este asigurat din producerea locală și importuri din România, însă la prețuri mult mai mari. Cetățenii sunt îndemnați să consume eficient și rațional energia, în special în orele de vârf, 09:00-11:00   18:00-23:00, pentru a asigura în continuare stabilitatea sistemului energetic.

Scumpiri și compensații

Pe 3 ianuarie, ANRE a aprobat scumpiri de circa 1 leu și 80 de bani la energia electrică și majorări de peste 600 de lei pentru energia termică. Expertul economic Veaceslav Ioniță spune că cei mai afectați în urma scumpirilor vor fi pensionarii, bugetarii și persoanele vulnerabile, iar ministrul Muncii anunță că statul va oferi compensații doar consumatorilor eligibili din programul „Ajutor la contor”.