Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Floriile. Tradiții și superstiții de Duminica Patimilor

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Floriile. Tradiții și superstiții de Duminica Patimilor
Imagine simbol

În fiecare an, duminică, cu o săptămână înainte de Paște, creștinii ortodocșii sărbătoresc Floriile, sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Această zi, care în 2024 este marcată astăzi, 28 aprilie, simbolizează şi începutul Săptămânii Patimilor, care se sfârșește odată cu sărbătoarea Învierii Domnului. Din acest motiv, duminica Floriilor mai este cunoscută drept Duminica Patimilor.

Duminica Floriilor este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox, reprezentând singura dată când Mântuitorul a acceptat să fie aclamat ca împărat.

În această zi, se ţine o Liturghie diferită de cea care se oficiază în celelalte duminici, iar credincioșii merg la biserică cu ramuri de salcie, care sunt sfinţite şi puse apoi la icoane, la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să rodească sau la uşa casei pentru ca locuinţa să fie protejată tot timpul anului.

Salcia înlocuieşte la români ramurile de măslin şi de finic cu care Mântuitorul a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim de mii de oameni şi aclamat ca un adevărat împărat prin cuvintele: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”.

Floriile – Tradiții și superstiții

  • În primul rând, dat fiind că de Florii este dezlegare la pește, a doua oară în postul Paștelui (după Buna Vestire), acest produs nu trebuie lipsească din meniul de sărbătoare.
  • Potrivit superstițiilor, persoanele care își spală în această zi părul vor însuri înainte de vreme. Dacă este neapărat necesar, se recomandă utilizarea apei sfințite sau descântate.
  • Tradiția spune că persoanele care se împărtăşesc de Florii au şanse mari să li se împlinească dorințele pe care și le vor pune în gând când se apropie de preot.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

  • În unele regiuni, fetele mari pun o oglindă şi-o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, acestea sunt luate şi pot fi folosite în descântece de dragoste şi de sănătate.
  • Fetele care vor să-şi întâlnească sufletul-pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopţii şi să se spele pe cap cu ea, apoi să o toarne la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit.
  • Este bine ca în ziua de Florii să se aerisească hainele, să se primenească obiectele din casă, iar fetele să-şi scoată zestrea afară în soare, pentru a-şi atrage ursitul.
  • Gospodinele coc plăcinte pe care le dau de pomană săracilor.

Floriile - „Nunta urzicilor”

În aceste zile înfloresc urzicile, dar fără a fi bune de mâncat, semnificând şi apropierea sfârşitului postului Paştelui. De aceea, sărbătoarea de Florii se mai numeşte şi „Nunta urzicilor”.

Vremea de Florii, prognoza pentru Paște

În popor se crede că vremea de Florii anticipează prognoza pentru Ziua de Paște. Interpretarea diferă, însă, de la o regiune la alta. În timp ce în unele zone se spune că așa cum va fi vremea de Florii, aşa va fi şi în ziua de Paşte, în altele, este invers: Dacă de Florii este soare, atunci de Paște va ploua, iar dacă în Duminica Patimilor vremea este mohorâtă, atunci de Înviere va fi cald și însorit.