Creștere alarmantă a numărului de incendii la gropile de gunoi din țară. Anul trecut au fost înregistrate 762

În anul 2024, numărul incendiilor la poligoanele de deșeuri din R. Moldova au crescut substanțial față de anul 2023. În total, au fost înregistrate 762 de arderi, fiind afectată o suprafață de 202,81 hectare. Datele au fost furnizate de către purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” de la Moldova 1.
„În mare parte, această problemă este cauzată de faptul că autoritățile publice locale au prea puțină responsabilitate față de gestionarea poligoanelor de deșeuri, pe care le avem practic în fiecare localitate. (...) Cele mai multe incendii au avut loc la poligoanele din localitățile din raioanele Ștefan Vodă, Hîncești, Telenești, Soroca, UTA Găgăuzia, dar și municipiul Chișinău”, a precizat Liliana Pușcașu.
În acest context, IGSU îndeamnă autoritățile să se pătrundă de responsabilitate. Problema este complexă și nu se rezumă doar la acțiunile cetățenilor simpli, care ar putea să dea foc poligoanelor de deșeuri.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Este vorba despre un proces exotermic, care se întâmplă odată cu temperaturile ridicate de afară. Deșeurile respective practic emană acea căldură, care, în contact cu oxigenul, duce la acele fumegări continue pe parcursul întregii veri. Putem spune că pompierii și salvatorii ar putea să-și facă stație chiar la aceste deșeuri, pentru că, odată ce pleacă de la fața locului, în câtva timp, aceste deșeuri iau foc din nou”, a explicat Liliana Pușcașu
Pentru a preveni astfel de incidente, cetățenii sunt rugați să nu arunce chibrituri, mucuri de țigară sau alte obiecte inflamabile în apropierea sau în interiorul gropilor de gunoi.
Cât despre autoritățile locale, aceste sunt îndemnate să ridice copertine de pământ la acele deșeuri, pentru a stopa pătrunderea oxigenului.