Crește numărul moldovenilor diagnosticați cu diabet. În 2023 au fost înregistrate aproape 10.000 de cazuri noi
Anual, la data 14 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a Diabetului - o afecțiune cronică, caracterizată prin nivelul ridicat de glucoză în sânge. În timp, aceasta duce la probleme grave de sănătate, afectând ochii, rinichii, picioarele, nervii, vasele sangvine ale inimii și reduce speranţa de viaţă în medie cu zece ani. Boala este netransmisibilă și apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce.
Potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, în perioada 2018-2023, numărul persoanelor cu diabet zaharat din R. Moldova a crescut cu puțin peste 23%. Doar anul trecut au fost înregistrate 9.988 de cazuri noi, dintre care 125 au fost la copii. Dacă în 2018 în țara noastră erau 110,7 mii de persoane cu diabet, anul trecut, numărul acestora a ajuns la 136,2 mii.
De menționat că și numărul copiilor diagnosticați cu diabet zaharat a crescut considerabil în R. Moldova. Astfel, dacă acum șase ani doar 475 copii se confruntau cu această afecțiune, în 2023 erau deja 714 cazuri.
În timp ce diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit, diabetul de tip 2 poate fi evitat prin respectarea recomandărilor medicilor, alimentație sănătoasă, hidratare, evitarea zahărului și a grăsimilor, activitate fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și a tensiunii arteriale sub control.
Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă țările membre să se angajeze pentru a atinge următoarele obiective până în 2030:
- 80% dintre persoanele cu diabet să fie diagnosticate;
- 80% dintre persoanele diagnosticate să dețină un control bun al sângelui;
- 80% dintre persoanele diagnosticate cu diabet să dețină un control bun al tensiunii arteriale;
- 60% dintre persoanele cu diabet zaharat de 40 ani sau mai în vârstă să primească statine;
- 100% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 1 să aibă acces la îngrijire și tratament accesibil și calitativ.
În R. Moldova, țintele naționale referitor la diabetul zaharat, aprobate prin Hotărârea Guvernului 129/2023 „Cu privire la aprobarea Programului național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare în Republica Moldova pentru anii 2023-2027” sunt următoarele:
– zero creștere a ratei de obezitate și diabet;
– reducerea cu 5% a valorii medii a glucozei sanguine la populaţia adultă şi cu 15% a prevalenţei glucozei sanguine ridicate.
Conștientizează riscul, asumă-ți responsabilitatea, urmând câteva recomandări:
- Alimentează-te sănătos: Mănâncă variat și echilibrat. Redu consumul de zahăr, sare și grăsimi trans;
- Menține greutatea corporală sănătoasă. Practică activitate fizică de intensitate moderată minim 150 de minute pe săptămână (de exemplu: mers pe jos, alergat, înot sau ciclism);
- Renunță la fumat și redu consumul de alcool. Acestea cresc riscul apariției complicațiilor în diabet zaharat;
- Evită stresul și respectă regimul de muncă și odihnă;
- Ține sub control tensiunea arterială și colesterolul din sânge;
- Gestionează nivelul zahărului din sânge. Gestionarea eficientă a glicemiei este cea mai importantă verigă în reducerea riscului de complicații viitoare ale diabetului;
- Urmărește semnele: sete excesivă, urinare frecventă, scădere în greutate inexplicabilă, răni cu vindecare lentă, vedere încețoșată și lipsă de energie;
- Consultă cu regularitate medicul specialist.