UPDATE/ Creditul Agricol de Urgență: Parlamentul a votat proiectul de lege în lectura a doua

UPDATE/ Creditul Agricol de Urgență: Parlamentul a votat proiectul de lege în lectura a doua
Sursa foto: Razvan Dumitrasconiu / Unsplash

ACTUALIZARE (12 aprilie 15:42) Proiectul de lege care prevede crearea unui mecanism de creditare de urgență a producătorilor de cereale în vederea acoperirii cheltuielilor pentru lucrările agricole din această primăvara a fost votat de Parlament în lectura a doua.

Documentul prevede că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), împreună cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) vor stabili mecanismul de acordare a garanțiilor financiare, precum și condițiile specifice de acordare a garanțiilor pentru creditele contractate de la bănci de întreprinderile micro și mici care cultivă cereale. Garanțiile financiare vor fi emise prin intermediul Fondului de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii.

ACTUALIZARE (28 martie, 17:21) Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege care prevede acordarea de credite agricultorilor cu gaj acordat de stat.

ȘTIREA INIȚIALĂ (26 martie, 11:27) Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv proiectul privind acordarea de credite agriculturilor cu gaj acordat de stat, proiect care are drept scop crearea unui mecanism de creditare de urgență a producătorilor de cereale pentru acoperirea cheltuielilor pentru lucrările agricole din primăvara anului 2024, dar a venit cu mai multe propuneri și obiecții.

Astfel, potrivit proiectului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) în comun cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) stabilesc suma, modul de acordare, utilizare, rambursare a creditelor acordate persoanelor juridice sau gospodăriilor țărănești, iar din prevederea enunțată, precum și din nota informativă nu rezultă clar care va fi mecanismul de acordare a creditelor, sursa de finanțare, costul estimativ a acestei măsuri, toți subiecții implicați și rolul fiecăruia, ceea ce va crea incertitudini în procesul de aplicare a viitoarei Legi.

Astfel, Guvernul propune următoarea redacție:

„Art. 1. Instituția Publică Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului de comun cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va stabili mecanismul de acordare a garanțiilor financiare emise prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor, precum și condițiile specifice de acordare a garanțiilor pentru creditele contractate de la bănci de întreprinderile micro și mici care cultivă cereale, în scopul partajării riscului de credit și facilitării accesului la credite destinate completării mijloacelor circulante pentru lucrările agricole din primăvara anului 2024”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Totodată, nota informativă la proiect urmează a fi completată cu date ce țin de sursa de acoperire a mijloacelor necesare lansării produsului de garantare, care potrivit estimărilor constituie 30 milioane de lei.

Concomitent, din punct de vedere al regulilor de tehnică legislativă, Guvernul propune redenumirea legii după cum urmează: „Privind susținerea agricultorilor prin facilitarea accesului la credite garantate de stat”.

Potrivit ultimelor date prezentate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), 90 de producători de cereale au depus cereri în valoare 33 de milioane lei pentru Creditul Agricol de Urgență.

Decizia privind acordarea Creditului Agricol de Urgență a fost aprobată de Guvern în urma protestelor agricultorilor din luna februarie, care au blocat drumuri naționale și au cerut suport din partea statului pentru pentru producătorii de cereale afectați de crizele din ultimii ani.

90 de producători de cereale au depus cereri în valoare 33 de milioane lei pentru Creditul Agricol de Urgență
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) anunță că în perioada 1-25 martie, potrivit Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), au fost recepționate 90 de solicitări pentru Creditul Agricol de Urgență, un instrument financiar conceput pentru agricultorii micro și mici c…