CPI amână procesul de emitere a mandatelor de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant
Camera preliminară a Curții Penale Internaționale (CPI) a amânat procesul de luare a deciziei de a emite mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și a ministrului israelian al Apărării, Yoav Galant. Acest lucru a fost raportat de către publicația The Jerusalem Post.
Amânarea vine la câteva săptămâni distanță după ce Marea Britanie, în calitate de „prieten al curții”, a depus o solicitare prin care a cerut prezentarea comentariilor cu privire la jurisdicția CPI asupra Israelului. Curtea Penală a dat curs acestei solicitări și a acordat în prealabil și altor state dreptul de a interveni.
Astfel, Marea Britanie și statele care îi vor urma exemplul trebuie să depună toate documentele până pe 12 iulie. Comentariile Londrei vor fi luate în calcul de către membrii camerei preliminare a instanței.
Potrivit hotărârii instanței, atât comentariile, cât și dezbaterile - ar putea fi făcute publice. De obicei, procedurile de emitere a mandatelor de arestare sunt de obicei ținute în secret. secrete pentru a evita alertarea suspectului.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
După cum notează The Jerusalem Post, procesul de emitere a mandatelor de arestare s-ar putea cu mai multe luni.
În prezent, nu se cunoaște dacă decizia instanței ar însemna și o amânare în cazul emiterii mandatelor de arestare pentru cei trei lideri ai mișcării palestiniene Hamas (Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) și Ismail Haniyeh).
Pe 20 mai, procurorul șef al CPI, Karim Khan, a anunțat că a solicitat mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul israelian al Apărării Yoav Galant, precum și pentru Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) și Ismail Haniyeh. Potrivit lui Khan, toți sunt responsabili pentru crime de război și crime împotriva umanității, comise atât în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, cât și a războiului ulterior din Fâșia Gaza.
Premierul israelian a calificat solicitarea procurorului Khan drept „scandaloasă” și a spus că „nu-l va opri” pe el sau pe țara lui, iar președintele american Joe Biden a declarat că decizia CPI este „revoltatoare”. De menționat că ambele nu recunosc jurisdicția CPI.