Coroanele funerare din flori artificiale - sursă de poluare. Îndemn pentru autorități și cetățeni

Coroanele funerare din flori artificiale - sursă de poluare. Îndemn pentru autorități și cetățeni
Sursa foto: serviciifunerare.md

Întreprinderea municipală „Combinatul Servicii Funerare” îndeamnă autoritățile să inițieze elaborarea unor norme legale care ar interzice importul, fabricarea, confecționarea și comercializarea coroanelor, precum și a compozițiilor florale artificiale. Reprezentanții întreprinderii atrag atenția asupra faptului că„ anual, pe teritoriul cimitirelor din Chișinău sunt aduse peste 25.000 de confecții funerare din plastic, care poluează grav mediul.

Combinatul Servicii Funerare menționează că în R. Moldova nu există agenți economici specializați, care ar contracta servicii de colectare, depozitare sau reciclare a coroanelor, iar gunoiștile autorizate ale municipalității nu mai primesc compozițiile florale din plastic. Astfel, coroanele sunt depozitate pe termen nedeterminat pe teritoriul cimitirelor orășenești.

„Aceste mormane pocite vor afecta mult timp imaginea cimitirelor, reamintind lipsa de atitudine civică, nepăsare și continuarea perfidă a unor practici și obiceiuri, care nici măcar nu sunt creștine”, atrage atenția directoarea generală a întreprinderii municipale, Ludmila Boțan.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Astfel, reprezentanții Combinatului Servicii Funerare îndeamnă autoritățile publice să atragă atenția asupra acestei probleme și să inițieze elaborarea unor norme legale, care ar interzice importul, fabricarea, confecționarea și comercializarea coroanelor, precum și a compozițiilor florale artificiale.

„Problema evocată are relevanță pentru întreg spațiu al R. Moldova, ori toate cimitirele țării se confruntă cu astfel de deșeuri. Prin urmare, pentru a avea rezultate palpabile se impune o soluție complexă, dar nu una populistă, de intervenție la nivel de regulament de funcționare a cimitirului. Simplu, aceste confecții funerare urmează a fi interzise în producere, import și comercializare, dar nu interzise în folosire de către cetățeni în cimitire”, mai declară Ludmila Boțan.

Combinatul Servicii Funerare face apel la întreaga comunitate să întreprindă măsuri concrete și eficiente în conștientizarea complexă a efectelor de lungă durată a deșeurilor din cimitire și să contribuie la reducerea utilizării coroanelor funerare din materiale plastice nereciclabile și/sau altor produse similare lor.