Copil de un an cu simptome de paralizie flască: ANSP nu confirmă suspiciunea de poliomielită
Rezultatele analizelor de laborator nu au confirmat suspiciunea de poliomielită, semnalată la un copil de un an din capitală. Șefa serviciului de presă al Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitoru, a declarat pentru Teleradio-Moldova că rezultatele sunt negative.
Acum o zi, șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS), Vladimir Bolocan, a anunțat că în Chișinău a fost depistat un caz suspect de paralizie flască - simptom caracteristic pentru poliomielită.
Potrivit precizărilor autorităților municipale, copilul în vârstă de un era internat în secția de neurologie a Institutului Mamei și Copilului din capitală, iar Centrul de Sănătate Publică urma să prezinte rezultatele analizelor de laborator.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Poliomielita este o boală virală foarte contagioasă, care afectează sistemul nervos central și nu poate fi vindecată. În trecut, era una din cauzele principale ale decesului, paraliziei acute și invalidității pe viață.
Virusul se transmite prin contaminarea mâinilor, ustensilelor, alimentelor și apei cu materii fecale de la o persoană infectată și prin picături respiratorii sau aerosoli.
Cu virusul poliomielitic se pot infecta persoanele nevaccinate. Sugarii cu vârsta sub șase luni pot avea oarecare protecție prin imunitatea transmisă de la mamă. Cu toate acestea, copiii cu vârsta sub cinci ani prezintă cel mai mare risc de infecție.
În R. Moldova, ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat acum 33 de ani, în 1991.