Contoare pentru măsurarea consumului de energie pe ore: Unde pot fi procurate și care este procedura de instalare

Contoare pentru măsurarea consumului de energie pe ore: Unde pot fi procurate și care este procedura de instalare
Imagine - simbol. Sursa foto: Moldova1

Cetățenii și companiile care vor să beneficieze de prețuri diferențiate la energie pe ore de consum, nu au nevoie neapărat de contoare inteligente scumpe, cu citire de la distanță. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Majoritatea contoarelor electronice moderne sunt înzestrate cu funcții de înregistrare a energiei electrice pe intervale orare. Citirea acestor contoare se face similar ca și în cazul contoarelor obișnuite, doar că cititorul obține de pe contor nu doar cifra sumară a consumului lunar, ci și cantitatea de energie consumată în fiecare din intervalele orare stabilite de ANRE.

Respectiv, totalul lunar de energie consumat se va separa în 2 părți: energia consumată în orele 7:00 - 23:00 (energia mai scumpă), și cea consumată în intervalul 23:00 - 7:00 (energia ieftină).

Potrivit ANRE, dacă consumatorul casnic solicită instalarea unui contor care permite înregistrarea orară a energiei electrice consumate, acesta respectiv suportă cheltuielile de procurare, întreținere și înlocuire a echipamentului de măsurare respectiv.

Înainte de a aplica pentru furnizarea energiei electrice la prețuri pe intervale de consum, este recomandat ca fiecare consumator să-și facă o analiză a consumului actual, considerând consumurile de energie care ar putea fi transferate potențial în orele de noapte. Beneficiile vor veni doar odată cu modificarea comportamentului de consum.

Unde pot fi procurate contoarele cu facturare pe intervale orare?

Contoarele cu facturare pe intervale orare pot fi procurate atât la operatorii de sistem, cât și la alți comercianți de echipamente electrotehnice de pe teritoriul R. Moldova. Contoarele trebuie să fie verificate metrologic și incluse în Registrul de stat al mijloacelor de măsurare.

La procurarea contorului, cereți vânzătorului să vă confirme că contorul respectiv are posibilitatea de înregistrare a energiei electrice pentru cel puțin două intervale orare sau studiați cu atenție specificațiile tehnice ale contorului înainte de a face achiziția. La fel, este necesar să precizați dacă există posibilitatea de reprogramare a contorului pentru alte intervale orare decât cele definite de uzina producătoare.

Cea mai bună soluție este să consultați în prealabil operatorul de sistem privind tipurile de contoare recomandate. Potrivit legii, operatorul de sistem este obligat să informeze solicitantul, potențial utilizator de sistem, despre parametrii și caracteristicile tehnice ale echipamentelor de măsurare ce urmează a fi instalate, precum și despre tipurile echipamentelor de măsurare, legalizate pe teritoriul R. Moldova.

Care este procedura de instalare?

Orice modificare legată de echipamentul de măsurare a consumatorului final se va executa doar după adresarea unei cereri operatorului de sistem la care este racordată instalația de utilizare a consumatorului. Este necesară depunerea unei cereri în adresa operatorului de sistem, pentru desigilarea contorului vechi. Instalarea contorului nou se va realiza de către un electrician autorizat, după care operatorul va sigila contorul nou instalat.

Cum se notifică furnizorul despre modificare?

După instalarea contorului, consumatorul urmează să solicite, prin cerere, furnizorului său de energie electrică, modificarea corespunzătoare a contractului de furnizare a energiei electrice.

Modificarea contractului se va efectua de către furnizor în termenele și condițiile stabilite de Regulamentul privind furnizarea energiei electrice, aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 169/2019 din 31.05.2019.

Furnizorului i se interzice să solicite careva plăți pentru încheierea, modificarea sau rezoluțiunea contractului de furnizare a energiei electrice.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În tarifele pentru energia electrică, aprobate Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pe 3 ianuarie, au fost incluse și prețuri diferențiate în funcție de orele de consum pentru energia electrică.

ANRE a aprobat următoarele tarife diferențiate pe ore:

  • La Premier Energy (centrul și sudul țării) - 4,32 lei de la 7:00 - 23:00 și 3,31 lei în perioada 23:00 - 07:00;
  • La FEE Nord (nordul țării) - 4,89 lei de la 7:00 - 23:00 și 3,90 lei în perioada 23:00 - 07:00.
Cum va funcționa sistemul de prețuri diferențiate la energia electrică. Detalii de la ANRE
În tarifele pentru energia electrică, aprobate Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pe 3 ianuarie, au fost incluse și prețuri diferențiate în funcție de orele de consum pentru energia electrică. Potrivit ANRE, astfel consumatorii vor avea posibilitatea de a optimiza costurile f…