Consumul de energie electrică pe malul drept al Nistrului a crescut marți cu peste 6%
Pe 4 februarie, consumul de energie electrică pe malul drept al Nistrului a înregistrat o creștere de 6,1%, până la 15,55 mii MWh. Mai mult de jumătate din acesta a fost asigurat prin importuri de energie electrică, iar necesarul a fost acoperit integral pe baza contractelor comerciale, fără activarea contractelor de urgență.
Detaliile privind sursele de energie utilizate sunt următoarele:
- import al energiei electrice (RO) – 57,98%;
- SA „Termoelectrica” – 27,51%;
- energie regenerabilă – 9,41%;
- SA „CET-Nord” – 4,07%;
- Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 1,03%.
Consumatori sunt îndemnați în continuare să economisească energia electrică, în special în orele de vârf 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru a evita supraîncărcarea rețelelor electrice de înaltă tensiune și a reduce facturile pentru energie electrică.
Potrivit datelor Moldelectrica, pe malul stâng al râului Nistru, consumul total de energie electrică a fost de 3,4 mii MWh, electricitate produsă în proporție de 90% de către centrala de la Dnestrovsk.
Detaliile privind sursele de energie utilizate pe malul stâng al râului Nistru sunt:
- MGRES / Centrala de la Cuciurgan – 93,56;
- Hidrocentrala de la Dubăsari – 10,49%;
- fluxul tehnologic - -4, 45%.
Din 1 ianuarie, Gazprom nu mai livrează gaze naturale în regiunea transnistreană și, respectiv, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la MGRES. Volumul necesar pentru consumul zilnic pentru malul drept al Nistrului este asigurat din producerea locală și importuri din România, însă la prețuri mai mari.
Din 1 februarie, compania Moldovagaz a început să livreze regiunii transnistrene gazele naturale oferite ca împrumut de guvernul de la Chișinău, pentru a preveni căderea presiunii în conducte și o criză umanitară. Așa-numita administrație de la Tiraspol ar urma să achite până la 1 martie pentru gazele primite pe datorie.