Consiliul UE a aprobat intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, aerian și maritim, din martie 2024

Consiliul UE a aprobat intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, aerian și maritim, din martie 2024
Sursa foto: ANKASAM

Consiliul UE a aprobat sâmbătă, 30 decembrie, admiterea României și a Bulgariei la spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Discuțiile privind o altă decizie de a elimina controalele la frontierele terestre vor continua în cursul anului 2024, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

„Decizia de astăzi marchează un moment istoric pentru Bulgaria și Romania. Este o zi de mare mândrie pentru cetățenii români și bulgari. Începând cu luna martie, vor putea să traverseze liber frontierele maritime și aeriene interne, fără a se supune controalelor la frontiere. Este un pas major înainte pentru cele două țări și pentru spațiul Schengen, în ansamblul său. Adresez felicitările mele Bulgariei și României: această mare realizare a fost posibilă grație eforturilor, angajamentului și perseverenței de care ați dat dovadă. Datorită dumneavoastră, spațiul Schengen va deveni și mai puternic, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Discuțiile referitoare la stabilirea unei date pentru viitoarea eliminare a controalelor asupra persoanelor la frontierele interne terestre vor continua în 2024 și se estimează că o decizie în acest sens va fi luată de către Consiliu într-un interval de timp rezonabil, se mai arată în comunicatul emis de instituția europeană.

În prezent, spațiul Schengen cuprinde 23 de țări din UE și 4 țări din afara acesteia.

Toate statele UE fac parte din Schengen, cu patru excepții: Irlanda care a ales să nu devină membră, și Bulgaria, Cipru și România. Patru țări din afara UE – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein – au aderat, de asemenea, la spațiul Schengen.

Începând din iunie 1985, spațiul Schengen le permite cetățenilor să călătorească și întreprinderilor să își desfășoare activitatea fără controale la frontiere.