Consiliul Europei solicită Chișinăului să revizuiască decizia prin care TRM a revenit sub control parlamentar
Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei (CE) a solicitat autorităților de la Chișinău să revizuiască „fără întârziere” amendamentele legislative care au instituit controlul parlamentar asupra instituției publice Teleradio-Moldova (TRM) și Consiliului Audiovizualului. O decizie în acest sens a fost emisă pe 14 martie curent, ca parte a procesului de supraveghere a executării hotărârilor pe cauza Larisa Manole și Alții împotriva R. Moldova.
Organul decizional al Consiliului Europei „a reiterat apelul adresat autorităților de a elabora, fără întârziere, modificări la Codul serviciilor media audiovizuale pentru a asigura garanții clare pentru independența reală a Consiliului Audiovizualului, inamovibilitatea membrilor săi și excluderea eventualului control politic asupra Teleradio-Moldova”.
Totodată, se insistă asupra implicării efective a societății civile în acest proces și luarea în considerare a standardelor relevante ale Consiliului Europei și ale Uniunii Europene, precum și recomandările experților CE, deja furnizate la cererea autorităților, care sugerează un set de elemente care ar trebui să fie inclus în noul proiect legislativ.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Platforma Media Azi notează că decizia face parte dintr-un proces mai amplu, prin care CE supraveghează autoritățile de la Chișinău pe marginea unei hotărâri a Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), neexecutate definitiv de Re. Moldova. Este vorba de hotărârea pe cauza Manole și alții contra Moldovei, emisă în anul 2009, când statul a fost condamnat la CtEDO pentru încălcarea dreptului la libera exprimare, garantat de Articolul 10 al Convenției.
Potrivit sursei citate, curtea a constatat atunci că legile în vigoare în perioada anilor 2001–2006 nu ofereau suficiente garanții pentru a preveni și curma imixtiuni în politica editorială a furnizorului public de televiziune, exercitate de forțele politice aflate la guvernare prin intermediul conducerii de vârf a companiei Teleradio-Moldova.
În toamna anului 2021, deputații au promovat două proiecte de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale. Primul permite oricărei majorități parlamentare să revoce membrii CA, iar cel de-al doilea a readus în cadrul legal național mecanisme ce presupun implicarea directă a Parlamentului în numirea și revocarea organelor de conducere și supraveghere ale TRM. În iunie 2022, examinarea executării hotărârii a trecut într-o procedură avansată.
Până în anul 2019, furnizorul public național de servicii media s-a aflat întotdeauna sub controlul Legislativului.