Consiliul UE va sancționa 33 de persoane și două entități în legătură cu moartea lui Alexei Navalnîi
Consiliul Uniunii Europene a convenit vineri să impună sancțiuni împotriva a 33 de persoane și a două entități, care au legătură cu moartea lui Alexei Navalnîi. Pe listă au fost incluse coloniile în care a fost ținut opozantul rus din iunie 2022 până la moartea sa, dar și mai mulți reprezentanți ai sistemului judiciar și penitenciar din Rusia.
„Uciderea lentă a lui Alexei Navalnîi de către regimul Kremlinului este o reamintire fermă a lipsei acestuia de respect pentru viața oamenilor. Sancțiunile de astăzi demonstrează hotărârea noastră de a trage la răspundere conducerea politică și autoritățile ruse pentru încălcarea continuă a drepturilor omului în Rusia. În același timp, știm că Putin nu este Rusia, iar Rusia nu este Putin. Vom continua să sprijinim societatea civilă și vocile independente ale Rusiei”, a declarat Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.
Pe listă au fost incluse coloniile penale în care a fost ținut Alexei Navalnîi din iunie 2022 până la moartea sa - colonia corectivă IK-6 și colonia de maximă de securitate IK-3 „Lupul Polar”.
„Ambele colonii sunt cunoscute pentru exercitarea de presiuni fizice și psihologice, izolare completă, tortură și violență asupra deținuților. În ambele locuri, Navalnîi a suferit abuzuri. Șeful IK-3, Vadim Kalinin și diverși șefi adjuncți ai coloniei au fost, de asemenea, sancționați”, se arată în comunicatul Consiliului UE.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Concomitent, Consiliul a decis să sancționeze mai mulți reprezentanți ai sistemului judiciar din Rusia. Printre aceștia se numără:
- Andrei Suvorov, care l-a condamnat pe Alexei Navalnîi la 19 ani într-o colonie cu regim special în condiții inumane în 2023;
- Kiril Nikiforov, care a respins acțiunea sa împotriva coloniei IK-6 pentru a contesta transferul său într-o celulă de pedeapsă timp de 12 zile;
- Evghenia Nikolaeva și Natalia Dudar, care au pronunțat o serie de hotărâri împotriva opozanților politici, inclusiv a lui Alexei Navalnîi, contribuind astfel la represiunea politică din Rusia.
Alte liste includ înalți funcționari din sistemul penitenciar și din cadrul Ministerului rus al Justiției, care fie au fost responsabili de executarea pedepselor cu închisoarea ale lui Alexei Navalnîi, fie nu au asigurat protecția drepturilor omului.
După revizuirea de astăzi, măsurile restrictive în cadrul regimului global de sancțiuni al UE în domeniul drepturilor omului se aplică în cazul a 104 persoane și 23 de entități din mai multe țări.
Alexei Navalnîi, principalul opozant al președintelui rus Vladimir Putin, a murit pe 16 februarie, la vârsta de 47 de ani, într-o închisoare din Siberia. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea liderului opoziției, care a fost înmormântat pe 1 martie la Moscova.