Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre UE și R. Moldova
Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și R. Moldova. Astfel, producătorii moldoveni vor exporta pe piața europeană mere, usturoi, cireșe, suc de struguri, prune, roșii și strugurii de masă, fără taxe și restricții cantitative, timp de încă un an. Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, susține că decizia reprezintă „o oportunitate uriașă pentru antreprenorii noștri”.
Măsurile comerciale ale UE pentru R. Moldova se vor aplica în perioada 25 iulie 2024 - 24 iulie 2025, a anunțat Consiliul European pe 13 mai.
Ministrul Dumitru Alaiba susține că din 2021 și până în 2023 exporturile R. Moldova către UE au crescut considerabil:
- Struguri - de la 15,8 mii tone la 32,3 mii tone;
- Mere proaspete - de la 1,0 mii tone la 13,2 mii tone;
- Prune - de la 25,8 mii tone la 60,4 mii tone;
- Cirese de la - 74 tone la 2,9 mii tone.
Totodată, potrivit lui Alaiba, datorită liberalizării temporare avem produse care depășesc cotele prevăzute:
- Struguri – cu 62%;
- Prune - cu 300%;
- Cireșe - cu 93%.
„Produsele noastre sunt apreciate. Datorită deciziei de liberalizare temporară, în 2023 agricultorii noștri au făcut afaceri în sumă de 89,5 mln USD. Cu 129% mai mult decât în 2022. Liberalizarea, chiar și temporară, ajută la competitivitatea exporturilor noastre agricole și ajuta fermierii noștri să identifice piețe noi”, a anunțat ministrul Dumitru Alaiba într-o postare pe rețelele sociale.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
În iulie 2022, Parlamentul European a votat pentru liberalizarea exporturilor de produse agricole din R. Moldova în Uniunea Europeană. Măsura a fost prelungită pentru încă un an în 2023, iar în 2024 mai este prelungită cu un an „în contextul continuării războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a impactului continuu și consecvent asupra R. Moldova”.