Consiliul Audiovizualului va monitoriza programele TV și radio cu ajutorul inteligenței artificiale
Consiliul Audiovizualului (CA) va monitoriza programele TV și radio din R. Moldova mai eficient, grație unui soft de inteligență artificială. Instrumentul în valoare de aproape 300 de mii de euro a fost creat special pentru CA, cu susținerea comună a Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii și Țărilor de Jos.
„Dotarea instituției noastre cu o astfel de platformă va veni să optimizeze și să facă munca noastră mult mai eficientă. [...] Asta înseamnă că softul va face acum peste noapte ceea ce colegii de la monitorizare făceau într-o săptămână. Vom putea mai multe conținuturi, emisiuni de dezbateri, talk—showuri, știri și alte tipuri de programe”, a precizat președinta CA, Liliana Vițu.
„Rolul presei independente și al instituțiilor cheie din domeniu, cum ar fi Consiliul, nu poate fi exagerat atunci când vine vorba de dezvoltarea rezilienței informaționale. Pentru a asigura un mediu informațional sănătos, acești actori au nevoie de aptitudini și capacități ca să abordeze eficient provocările informaționale, în special cele cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat ambasadorul UE în R. Moldova, Jānis Mažeiks.
La rândul său, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent Logsdon, a menționat că cetățenii moldoveni merită să aibă acces la informații imparțiale, iar rolul autorității de reglementare în acest sens este acum mai important ca niciodată.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Echipa dumneavoastră a dedicat mult timp pentru a monitoriza atent conținutul TV, a identifica cazurile de influență malignă străină și a impune sancțiuni pentru a proteja spațiul audiovizual al R. Moldova. Astăzi marcăm donația unei platforme de monitorizare avansate, bazate pe inteligență artificială, care nu doar că va ușura această muncă, dar și o va face mai precisă și mai cuprinzătoare”, a declarat Kent Logsdon.
Despre contextul informațional vulnerabil în care se află țara noastră a vorbit și ambasadorul Țărilor de Jos în R. Moldova, Fred Duijn. Potrivit șefului misiunii diplomatice, atât media tradițională, cât și cea netradițională, este folosită ca instrument de manipulare, adevărul distorsionat, iar dezinformarea este camuflată în adevăr.
„Coeziunea socială și pacea interetnică este pusă la grea încercare, cetățeanul de rând este pus în dificultate. În condițiile unei piețe mediatice distorsionate, presa face cu greu față acestor provocări. Însă acesta nu este un motiv de a renunța, ci un imbold de a mobiliza toate resursele pentru a crește reziliența spațiului informațional. Softul prezentat astăzi face parte din acest efort”, a conchis oficialul.
Softul, a cărui valoare constituie 299 de mii de euro, a fost creat de către compania spaniolă Omnios, specializată pe soluții tehnologice care folosesc algoritmi de inteligență artificială. Partenerii externi au acoperit și alte plăți aferente (taxele fiscale și TVA) de 46,8 mii de euro.