Consilierii PAS solicită intervenția Primăriei Chișinău la Durlești. Ion Ceban: „Este de competența Guvernului”

Consilierii PAS solicită intervenția Primăriei Chișinău la Durlești. Ion Ceban: „Este de competența Guvernului”
Colaj ziar.md. Sursa foto: newtv.md, Primăria municipiului Chișinău, captură de ecran PAS Chișinău

Persoanele care au avut de suferit în urma incendiului devastator din orașul Durlești ar urma să primească ajutor financiar din partea autorităților. Reprezentanții fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul local Durlești și Consiliul municipal Chișinău (CMC) au anunțat în această dimineață că s-au adresat cu cereri către comisiile fondurilor locale de rezervă. Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că acest lucru nu ține de competența nemijlocită a Primăriei Chișinău și că în asemenea situații există fondul de rezervă al Guvernului. Totuși, edilul a precizat că municipalitatea ar putea interveni cu circa trei milioane de lei, care să fie transferate Primăriei Durlești pentru investiții.

„În urma incendiului au avut de suferit 180 de apartamente, 180 de familii, dintre care 16 de la mansardă au rămas fără acoperiș asupra capului și apartamentele lor au suferit o daună totală. (...) Pentru persoanele care sunt domiciliate în orașul Durlești și au rămas cu daună totală vom putea aloca până la 20.000 de lei. Asta ne permite legislația, nu că asta vrem noi. Desigur, dorim o sumă mai mare, pentru că am fost acolo și am văzut. Oamenii acum își plătesc creditele, plătesc gazda și este destul de complicat. (…) Avem susținerea colegilor din CMC și promisiunea că ne va ajuta și CMC”, a declarat președintele fracțiunii PAS din Consiliul local Durlești, Oleg Popșoi, în cadrul unei conferințe de presă susținută în dimineața zilei de 19 mai.

Colega lui Oleg Popșoi din Consiliul municipal Chișinău, Zinaida Popa, care este și președinta fracțiunii, a anunțat că a solicitat convocarea Comisiei Situații Excepționale Chișinău.

„Astăzi, la prima oră, din numele PAS în CMC, am depus o solicitare către primarul general ca să convoace de urgență Comisia Situații Excepționale, pentru a examina oportunitatea de a aloca ajutoare materiale din fondul de rezervă a CMC pentru aceste familii. (...) Imediat cum se convoacă ședința, stabilesc fondurile care pot fi alocate pentru ajutor și se începe procedura de eliberare a acestor bani”, a menționat Popa.

În replică, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a explicat că localitatea Durlești are propria sa comisie de situații excepționale, care deja s-a convocat. Potrivit edilului capitalei, competența exclusivă în acest sens nu este a Primăriei municipiului Chișinău, dar a Guvernului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Dragi și mult stimabili guvernanți. Vă rugăm foarte mult să nu puneți pe umerii Primăriei Chișinău și a primarului Chișinău lucrurile în continuare. Cunoașteți foarte bine că acest lucru actualmente nu ține de competență nemijlocită a Primăriei Chișinău. (…) În asemenea situații există fondul de rezervă al Guvernului. (…) Deja a fost pregătit demersul și va fi transmis Guvernului - pentru că în fondul de rezervă plătim toți - să interveniți și să ajutați locatarii”, a menționat Ion Ceban în cadrul ședinței Primăriei Chișinău din 19 mai.

Totuși, Ceban le-a solicitat colegilor săi să analizeze dacă municipalitatea ar putea interveni și în ce mod ar putea face acest lucru.

„După ce sunt făcute toate expertizele în această privință, (...) să vedem dacă și pentru ce anume putem să contribuim. (...) Altfel decât a transfera pentru investiții Primăriei Durlești nu putem. În acest context, cred că o suma rezonabilă de trei milioane de lei poate fi transferată Primăriei Durlești suplimentar la acele investiții pe care le vom planifica, ca primăria Durlești să intervină. În același context, pregătiți demersul către Guvern, pentru că este competența directă a Guvernului în acest circumstanțe”, a conchis edilul.

Amintim că un incendiu puternic a izbucnit în după-amiaza zilei de vineri, 16 mai, la mansarda unui bloc de locuințe din orașul Durlești. Flăcările au distrus circa 1.500 de metri pătrați din acoperișul blocului de locuit, care, potrivit locatarilor, în prezentat este deconectat de la apă, gaz și electricitate. Persoanele care nu au găsit unde să locuiască temporar au fost cazate în centre de plasament și cămine studențești, scrie Teleradio-Moldova.

Autoritățile promit ajutor pentru familiile care au avut de suferit în urma incendiului de la Durlești
Familiile care au avut de suferit în urma incendiului de la Durlești vor primi vouchere pentru necesitățile stringente, iar cei care au nevoie de un loc de trai temporar vor beneficia de cazare. Începând cu ziua de 19 mai, la Primăria Durlești va fi dislocată o echipă a Ministerului Muncii