Condiții mai bune și facturi mai mici: 25 de blocuri și șase spitale raionale vor fi eficientizate energetic

Condiții mai bune și facturi mai mici: 25 de blocuri și șase spitale raionale vor fi eficientizate energetic
Sursa foto: facebook.com/PNUDMoldova

Uniunea Europeană (UE) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova au susținut elaborarea auditurilor energetice pentru 25 de blocuri din orașele Chișinău, Bălți, Strășeni și Ceadîr-Lunga și șase spitale raionale. Astfel, în baza acestora vor fi realizate proiecte de eficientizare energetică a clădirilor.

Auditurile energetice în sumă totală de circa 200 de mii de dolari au fost acoperite financiar prin intermediul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de UE și implementat de PNUD.

„Auditurile energetice reprezintă un prim pas pentru accesarea finanțărilor, iar blocurile multietajate auditate au fost selectate pentru etapa de testare a Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial din R. Moldova, prin intermediul căruia se vor investi în următorii ani peste 200 milioane de lei în măsuri de eficiență energetică”, se menționează într-un comunicat emis de UNDP.

70% din suma totală ar urma să fie fonduri nerambursabile, iar 30% contribuția proprietarilor de apartamente. În consecință, blocurile de locuit selectate în bază de concurs își vor reduce considerabil cheltuielile pentru energie și vor genera economii anuale de peste 17 milioane de lei sau echivalentul a circa 6 milioane  kWh.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit sursei, asociațiile de proprietari din condominiu urmează să se întrunească în ședințe și să decidă cu două treimi din voturi măsurile de eficientizare a consumului de energie propuse de experți.

În general, este vorba despre termoizolarea fațadei, a acoperișului, tavanului, etajului tehnic, a subsolului, înlocuirea tâmplăriei vechi, a sistemului de distribuție a agentului termic din cel tradițional pe verticală, în altul mai modern și eficient pe orizontală, cu instalarea contoarelor individuale pentru fiecare apartament, care presupune și asigurarea livrării apei calde, iar ca rezultat renunțarea la boilere, punerea în practică a altor propuneri de îmbunătățire a sistemului de iluminat, ventilare etc.

Auditul energetic reprezintă procesul complex de evaluare a parametrilor energetici ai clădirii și de elaborare a recomandărilor de raționalizare a consumului de energie.