Condiții mai bune pentru viitorii medici. După 56 de ani, căminul nr.1 al USMF a fost renovat capital

Condiții mai bune pentru viitorii medici. După 56 de ani, căminul nr.1 al USMF a fost renovat capital
Sursa foto: Facebook/ Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”

Studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) vor locui în condiții mai bune. După 56 de ani în care a avut parte doar de reparații cosmetice, căminul nr.1, amplasat pe strada Mălina Mică, 68, a trecut printr-o reconstrucție capitală. Clădirea a fost inaugurată miercuri, 20 septembrie.

Construit în 1967, căminul are o capacitate de 245 de locuri, care vor fi repartizate studenților din anul I și II, de la facultatea de medicină. De acum încolo, locatarii vor avea acces la Wi-Fi gratuit, două ascensoare și multe alte condiții care vor ușura viața studențească.

„Formarea specialiștilor de studii superioare pentru sistemul național de sănătate cere foarte mult timp, eforturi considerabile și condiții specifice atât pentru procesul educațional, cât și pentru odihnă și trai. De condițiile în care trăiesc studenții noștri depinde pregătirea medicului, starea sănătății și, pe parcurs, sănătatea oamenilor pe care viitorii medici îi vor trata”, a declarat în cadrul ceremoniei rectorul USMF, Emil Ceban.

În cămin au fost efectuate lucrări de amploare, care includ replanificarea din tip coridor în apartamente cu două, trei, patru și cinci camere, asigurate cu grupuri sanitare și bucătărie. Totodată, clădirea a fost dotată cu două ascensoare și au fost amenajate trei săli de lectură, o spălătorie și o uscătorie de haine.

„Pe parcursul ultimilor doi ani de zile ne-am concentrat pe mai multe subiecte. Unul din ele a fost renovarea acestui cămin, care, deteriorat de timp, deja nu mai era la acele standarde pe care le oferim în cadrul universității. S-a propus un proiect inovator, în care să redenumim noțiunea de spațiu de trai pentru studenți, în așa fel încât să-i dăm o nouă valoare și să trecem de la acele spații mari, unde locuiau câte 5-6 persoane, la standarde europene, condițiile de trai oferind posibilitatea de a deveni medici buni”, a declarat prorectorul USMF, Marcel Abraș.

Administrația universității speră că în anul de studii 2024-2025 va fi dat în exploatare căminul nr.2. Următorul pe listă este căminul nr.3 al facultății de stomatologie și farmacie, iar mai apoi, căminul nr.11.

În cei peste 4.000 de metri pătrați locuibili ai căminului nr.1 sunt 110 odăi. 30 dintre acestea sunt pentru de trei persoane, 70 - de două persoane, iar zece sunt pentru o singură persoană.

Potrivit instituției, reconstrucția clădirii a început în luna aprilie a anului 2022 și a costat peste 50 de milioane lei. Banii au fost alocați din bugetul USMF.